Google als waarzegger ?

5 mei 2010

Google investeert in de startup Recorded Future. Dat bedrijf stelt een voorspelling van de toekomst te doen aan de hand van semantische zoekfuncties. Recorded Future is een startup in Cambridge (Masachusetts) die 'extracts time and event information from the Web. Recorded Future offers customers new ways to analyze the past, present and the predicted future'. Dit vermeldt Google in een lijst van bedrijven, die durfinvesteringen van het bedrijf presenteert. De dienst noemt zichzelf een nieuw type zoekmachine, die op tijdelijke informatie over mensen, bedrijven, locaties en evenementen te zoeken. 'At Recorded Future, we compute a momentum value for each entity and event in our database. The momentum value indicates how interesting a certain event or entity is at a particular time, and is continously updated. In computing the momentum value, we take into account the volume of news around an entity or event, as well as what sources it is mentioned in, what other events and entities it is mentioned together with, and several other factors'.


In wezen is Recorded Future een crawler, die zoveel mogelijk informatie probeert binnen te halen, variërend van overheidsdocumenten tot twitterberichten en niche-blogs. De informatie wordt opgeslagen in een grote database en gerangschikt naar datum van de gebeurtenis. 'Unlike traditional search engines which focus on text retrieval and leaves the analysis to the user, we strive to provide tools which assist in identifying and understanding historical developments, and which can also help formulate hypotheses about and give clues to likely future events. We have decided on the term 'temporal analytics' to describe the time oriented analysis tasks supported by our systems', zo schrijft het bedrijf in een white paper. De data kan worden geanalyseerd en gevisualiseerd. De dienst benadrukt geen Google, Bing of Wolfram Alpha te zijn. Als bijvoorbeeld als zoekwoord het farmaceutische bedrijf Pfizer wordt ingevoerd, zal niet de website van dat bedrijf naar boven komen, maar evenementen van dat bedrijf of uitspraken van de CEO. 'In addition to extracting event and entity references, Recorded Future also analyzes the 'time and space dimension' of documents – references to when and where an event has taken place, or even when and where it will take place – since many document actually refer to events expected to take place in the future. We are also adding more components, e.g. sentiment analyses, which determine what attitude an author has towards his/her topic, and how strong that attitude is – the affective state of the author. The semantic text analyses needed to extract entities, events, time, location, sentiment etc. can be seen as an example of a larger trend towards creating 'the semantic web'. Het toekomstgedeelte lijkt vooral naar voren te komen in analyses van beurskoersen, koersvoorspellingen en producten, zoals hier, hier en hier, maar ook op het gedrag van wereldleiders e.d. (zie hier). Daarvoor wordt het 'momentum' van een bepaald aandeel gemeten aan de hand van de hoeveelheid nieuws, en welke bronnen de beurskoers of het bedrijf noemen en verschillende andere factoren. Volgens de startup maken wereldwijd al een aantal zeer bekende overheden en handelshuizen gebruik van Recorded Future, zi stelt de The Boston Globe. De startup is 1 jaar oud. De techgigant is van plan dit jaar 100 miljoen dollar te investeren in startups. Recorded Future biedt een gratis versie van zijn analysedienst met zeer beperkte mogelijkheden. Daarnaast is er een premium-abonnement van 149 dollar per maand. Als onderliggende techniek gebruikt de dienst OpenCalais. Dit initiatief van mediagigant Thomson Reuters is een tool die het mogelijk maakt semantische zoekfunctionaliteiten in een eigen omgeving te gebruiken. Video's van de dienst zijn te vinden op de YouTube-pagina van het bedrijf. Het bedrijf zelf is niet scheutig met informatie. The Boston Globe: 'At this stage we do not do interviews, just trying to stay quiet and build cool stuff for now', zo zegt CEO Christopher Ahlberg. Ook Google Ventures zwijgt. The Boston wist echter nog wel wat andere informatie boven tafel te krijgen. Overigens: de website van het bedrijf is moeilijk toegankelijk. Beetje vreemd voor een internet search- en analysebedrijf.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.