Google opgeroepen tot meer privacy

20 april 2010

Tien landen, waaronder Nederland, hebben Google een brief gestuurd waarin om meer privacy voor gebruikers wordt gevraagd. Het College Bescherming Persoonsgegevens spreekt van een unieke samenwerking. In de brief wordt Google gevraagd om privacy al in de ontwerpfase van producten en diensten te voorzien. De tien privacytoezichthouders willen een aantal concrete maatregelen zien, zoals het zorgen voor duidelijk zichtbare en makkelijk te gebruiken privacyinstellingen. 'Internationale toezichthouders staan pal voor de bescherming van persoonsgegevens, ook bij innovatieve producten en diensten', aldus Jacob Kohnstamm, die de brief als voorzitter van het CBP en de Artikel 29-werkgroep van Europese toezichthouders ondertekende. 'Bedrijven moeten hun ‘knappe koppen’ inzetten om de diensten en producten zodanig te ontwikkelen dat ze geen of veel minder inbreuk maken op de persoonlijke levenssfeer'. Naast Nederland werd de brief ook door toezichthouders uit Canada, Duitsland, Frankrijk, Ierland, Israël, Italië, Nieuw-Zeeland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk ondertekend.


Google werd in de brief ook aangesproken op het schenden van privacyregels en van fundamentele privacybeginselen bij de lancering van de sociale netwerkdienst Google Buzz. Bij de introductie van Google Buzz in februari bleek dat Gmail was omgevormd tot een sociale netwerkdienst. Google had daarbij automatisch en ongevraagd een netwerk van ‘volgers’ aangemaakt op basis van de belangrijkste mail- en chatcontacten zonder gebruikers goed te informeren over hoe de dienst werkte en wat er met hun gegevens gebeurde. De internationale privacytoezichthouders hebben vastgesteld dat Google hiermee het fundamentele principe heeft geschonden dat mensen zelf zeggenschap moeten hebben over het gebruik van hun persoonsgegevens. De zoekgigant ging na klachten van gebruikers snel tot actie over en vroeg gebruikers op vijf april om de privacyinstellingen nogmaals te controleren en te bevestigen. Iets wat de toezichthouders toejuichen. Toch zijn die niet te spreken over hoe Google Buzz zonder waarborgen voor de privacy werd gelanceerd. Een woordvoerder van Google wilde tegenover de Wall Street Journal niet op de inhoud van de brief ingaan. 'We have discussed all these issues publicly many times before and have nothing to add to the letter'. 'We are increasingly concerned that, too often, the privacy rights of the world's citizens are being forgotten as Google rolls out new technological applications', zo wordt geschreven. 'Privacy cannot be sidelined in the rush to introduce new technologies to online audiences around the world'. De Europese privacyinstellingen zijn altijd grote criticasters geweest van Google en hebben het bedrijf voortdurend opgeroepen 'to shorten the time it retains search logs, for example. A range of European governments blasted a settlement between Google, authors and publishers over digital books in part over concerns with what Google would do with users' reading records', zo schrijft de Wall Street Journal. Ook in de Verenigde Staten zelf neemt de kritiek toe, zeker naar aanleiding van Buzz, dat volgens privacy-advocaten privacyinformatie van Google-gebruikers openbaart.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.