Storagecapaciteit van USB-sticks vervalst

25 februari 2010

Consumenten lopen het risico dat ze belangrijke gegevens kwijtraken door vervalste usb-sticks. Tot die conclusie komt PC-Active in het maartnummer op basis van een onderzoek van de HCC-groep CompUsers. De opslagmodules beweren namelijk dat ze een bepaalde opslagcapaciteit hebben, maar dat blijkt een leugen. Als een consument een geheugenstick met een opslagcapaciteit van bijvoorbeeld 4 GB koopt, verwacht hij dat er ook echt 4 GB aan data op kan. En niet dat de stick in feite maar 256 MB aan ruimte heeft, oftewel nog geen 7 % van wat er wordt beloofd. Toch blijkt dat in de praktijk te gebeuren. Met zo’n geheugenstick loopt de koper het risico dat foto’s en belangrijke documenten kwijtraken, omdat er vanuit wordt gegaan dat de gegevens juist worden weggeschreven. In werkelijkheid worden ze niet opgeslagen.Uit het onderzoek bleek dat deze misleidende praktijken ook plaatsvinden bij geheugenkaartjes voor digitale camera’s en mp3-spelers.


HCC-groep CompUsers en PC-Active kwamen een partij nep-sticks op het spoor en startten een onderzoek. Men begon een grondige test met tientallen usb-sticks, nadat was gebleken dat er serieus dataverlies was opgetreden bij het beschrijven van een aantal geheugenmodules. Er bleek niet 4 GB (4.000 MB) op de schijf te passen, maar slechts 256 MB. Opmerkelijk, want de stick gaf in Windows aan dat er 4 GB aan data op paste. Het leek erop dat de data netjes naar de stick werd geschreven, maar bij het later weer opvragen van die gegevens bleek die informatie er toch niet meer op te staan. Het kwam er op neer dat alleen het eerste stukje geheugen werkte en de rest niet, simpelweg omdat de rest van het geheugen fysiek niet aanwezig  bleek te zijn. In een geheugenstick worden de gegevens opgeslagen op een aantal geheugenchips. De ‘controllerchip’ in de USB-stick is de regeleenheid tussen het besturingssysteem (Windows) en die geheugenchips. Met die controllerchip kan geknoeid zijn. Die geeft dan aan dat er plaats is voor bijvoorbeeld 4096 MB aan foto’s en muziek, terwijl er in werkelijkheid maar voor 256 MB fysieke ruimte beschikbaar is. Op eBay worden dergelijke neppers zelfs tegen zeer aantrekkelijke prijzen aangeboden, ook onder de naam van vertrouwde merken. Bekende merknamen worden hierbij vervalst. Deze vorm van bedrog is niet nieuw, maar het steekt wel opnieuw de kop op. Op eBay is deze praktijk eerder ook al waargenomen. Een Australische gebruiker heeft daar in 2007 een uitlegartikel over geplaatst op de veilingsite. Hij geeft ook tips hoe de capaciteit te controleren. Zijn artikel is vorige maand nog geüpdated. Een ander eBay-uitlegartikel, van origine uit 2006, kaart deze fraude ook aan. Ook dat artikel is deze maand nog bijgewerkt. Hetzelfde geldt voor veel andere guides op de veilingsite en waarschuwingen elders op internet.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.