Open standaarden in Denemarken

1 februari 2010

De Deense regering wil dat alle rijksoverheden in het Scandinavische land per 1 april 2011 open standaarden gebruiken. Het Deense parlement en de Deense minister van wetenschap hebben hierover overeenstemming bereikt, meldt OSOR.eu. Morgen wordt er formeel over gestemd. Het Open Document Format (ODF) voldoet aan de criteria die aan de standaarden zijn gesteld. Dat geldt vooralsnog niet voor het door Microsoft ontwikkelde OOXML, dat later wel toegevoegd kan worden. De minister ziet de overeenstemming niet als een 'symbolische beslissing', maar als een praktisch besluit. Vanaf april 2011 mag er alleen gecommuniceerd worden met gebruik van open standaarden'. De Deense oppositie noemt het besluit een 'overwinning voor ODF', schrijft een Deense IT-site. De ODF Alliance claimt in een PDF-document (dat is een tegenvaller!) de overwinning. Dat relativeren we: het akkoord betreft niet een specifiek formaat, maar de criteria voor het te gebruiken open formaat. Een kleine overwinning voor het ODF-kamp is het wel. Eerder namelijk was de Deense overheid meer geporteerd van het Microsoft-formaat.


In het Deense parlement werden ook vertegenwoordigers van de Nederlandse en Belgische overheid opgeroepen als deskundigen, onder wie Michiel Leenaars van ISOC.nl. Eerder bleek er al contact te zijn geweest tussen de Deense en Nederlandse overheid. Hopelijk laat Denemarken de Nederlandse overheid achter zich als het gaat om het naleven en uitvoeren van besluiten. ODF is behalve in Denemarken, Nederland en België ook een nationale standaard voor overheden in Duitsland, Frankrijk, Zweden en Letland. Noorwegen beveelt het gebruik van ODF aan en het is een van de documentstandaarden van de NAVO. Het Deense akkoord werd voorafgegaan door een parlementaire rel. Er bestond twijfel over Microsofts claim dat het OOXML ondersteunt in Office 2010. Technologiedirecteur Jasper Hedegaard Bojsen van Microsoft Denemarken weersprak de kritiek. Het bedrijf implementeert volgens hem alle vier de onderdelen van de ISO-standaard. Hij benadrukte dat OOXML een open standaard is, geratificeerd door standaardencommissies van de EU-landen. Na die Europese goedkeuring, via standaardenorgaan Ecma, is de ISO-status verkregen. Microsoft Nederland meldde eind november dat Office 2010 wel ondersteuning krijgt voor de ISO-standaard OOXML, maar voorganger Office 2007 voorlopig niet. Office 2007 kan nu wel OOXML aan, maar dat is niet de officiële ISO-standaard. De support in Office 2010 betreft de ISO-standaard 29500. Microsofts softwarepakket uit 2007 kreeg eerder met een service pack wel ODF-support.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.