Zonder last te hebben van dataretentie ?

15 januari 2010

Met Anoniem Internet claimt Westland IT een manier gevonden te hebben om de bewaarplicht van telecomgegevens te omzeilen. Via de dienst kunnen bedrijven en thuisgebruikers anoniem surfen. Anoniem Internet versleutelt het dataverkeer en routeert het via verschillende landen, o.a. via servers in Kuala Lumpur, Hong Kong, Tokio, Denemarken, Moskou, München, Zürich, Parijs en Kaapstad. Dat kan op twee manieren. Thuisgebruikers krijgen een inlogaccount. 'Je krijgt een OpenVPN toegestuurd, plus inloggegevens, plus een netwerkconfiguratielijst', zegt Peter Staal, eigenaar van Westland. OpenVPN is een gratis open source virtual private network (VPN). Hiermee kunnen verbindingen tussen servers en gebruikers worden gelegd die versleuteld zijn. Vervolgens wordt de netwerkconfiguratie in OpenVPN geladen. Gebruikers kunnen kiezen op welke server ze willen inloggen.


Het wachtwoord wordt tijdens het inloggen versleuteld en uitgewisseld met het gebruik van een cryptografisch protocol dat twee partijen die elkaar niet kennen, in staat stelt om een geheime sleutel te creëren via een onbeveiligd kanaal of netwerk zoals het internet, zo zegt Staal op zijn site. 'Eenmaal deze gedeelde geheime sleutel overeengekomen, kan deze geheime sleutel worden gebruikt om verdere communicatie tussen de 2 partijen hiermee te versleutelen. De geheime sleutel wordt vervolgens gebruikt door OpenVPN om een verbinding met 256-bits AES versleuteling en TLS op te zetten'. Bedrijven kunnen een cryptorouter kopen die werkt via IPsec (of Internet Protocol Security), een standaard voor het beveiligen van internetprotocol (IP) via encryptie en authenticatie. De OpenVPN verbinding is beveiligd via SSL, ook een encryptieprotocol. Alle computers die zijn aangesloten op die router communiceren beveiligd, aldus Staal. Het bedrijf dat het netwerk host is gevestigd in Panama. 'Ik ben geen eigenaar van het netwerk, en heb er verder ook geen invloed op. Anoniem Internet ia geen ISP. De Wet Bewaarplicht Telecommunicatiegegevens heeft daarom ook geen betrekking op onze dienstverlening', zo vervolgt Staal. Staal is wederverkoper van de dienst, die officieel door het bedrijf in Panama wordt verkocht. Volgens Staal is de dienst sneller dan The Onion Routing (TOR), een andere manier om internetverkeer te versleutelen. Staal zegt dat het verschil zit in de exit-nodes, die bij TOR worden beheerd door derden. Die beheerders kunnen daar het verkeer afluisteren als het onversleuteld eruit komt. De beheerders kunnen bij Anoniem Internet geen invloed uitoefenen op het verkeer, dat uit de exit-nodes komt. Anoniem Internet zou ook beschermen tegen internettaps, in tegenstelling tot proxy-servers, zo zegt Staal. 'Een proxy-server kan geen bescherming bieden tegen de Internet Service Providers, internet-taps (overheid), netwerk-analysten, inlichtingendiensten en 'man-in-the-middle-aanvallen', meldt hij op zijn site. 'Wij wel'. Het lijkt erop dat Staal een middel heeft gevonden om de dataretentie van verkeersgegevens te omzeilen. Of dat werkelijk zo is, moet afgewacht worden. Maar het was te verwachten; een 'waterdichte' regeling bestaat immers niet. Trouwens: volgens mij is er nog geen terrorist of crimineel door deze dataretentie achterhaald. Die hebben wel andere, niet gecheckte kanalen. Zoals Freenet bijvoorbeeld…

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.