Leveranciers maken het klanten niet makkelijker

8 januari 2010

Steeds meer klanten komen niet door licentie-audits heen van softwareleveranciers, omdat deze steeds meer regels stellen aan licentiegebruik. Dat stelt Forrester. Leveranciers voeren steeds meer audits uit naar illegaal gebruik van software door eindklanten en naar illegale installaties en levering door resellers. Soms gebeurt dat onder de vlag van de bekende BSA, maar meer en meer ook op eigen titel. Volgens Forrester hebben softwareleveranciers hierin een dubbele agenda. Niet alleen wordt alles ondersteboven gegooid om maar de kleinste 'overtreding' te vinden, tevens worden de eisen die de leveranciers aan licentiegebruik stellen steeds zwaarder bijgesteld, zodat het steeds moeilijker wordt om niet in overtreding te zijn. 'Many vendors' audit teams seemed to want to meet their revenue targets by exploiting technicalities and loopholes. Smart software sourcing managers can reduce the risk of unexpected fallout from a software audit by staying in control of the process. The audit process becomes unstoppable once the vendor's compliance team spots a problem and places a dollar value on it. You can prevent this by resolving likely causes of dispute before the audit team comes on-site and limiting what they do when they're there. You may still face a bill at the end of the audit, but you will be able to limit purchases to products and capacity that you need going forward, rather than paying penalties for technical breaches that provide no value to your organization', zegt Duncan Jones, analist bij Forrester. Geen enkele eindklant moet te veel vertrouwen hebben als er een bericht binnen komt dat hun bedrijf binnenkort wordt bezocht voor een 'audit', staat in een rapport dat Forrester over de materie heeft uitgebracht.


Om de omzetten op te krikken verbreden en verdiepen de leveranciers de licentievoorwaarden 'on the fly'. Zo kunnen eindklanten en resellers verrast worden door nieuwe implicaties van virtualisatie, thuiswerkplekken, mobiel gebruik en multiplexing, Het rapport, Surviving a Software License Audit, zegt dat het aantal audits met grote snelheid toeneemt door het succes van de onderzoeken naar illegale software door de BSA. Dat succes is overigens relatief, zo bleek een tijd geleden. De BSA schraapt in Nederland slechts 300.000 euro bijeen bij bedrijven die illegale software gebruiken. De schade voor softwaremakers zou ruim 400 miljoen bedragen. In Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA) haalde de Business Software Alliance (BSA) met '30 rechtszaken per dag' in een half jaar tijd maar 10 miljoen dollar op. 'Softwarepiraterij kost bedrijven in de EMEA-regio 10,1 miljoen dollar aan schadeclaims en licentiekosten', schrijft de piraterij-opsporingsdienst. Dat bedrag bestaat uit 3,4 miljoen dollar aan boetes en 6,6 miljoen dollar voor de aanschaf van licenties voor de eerst illegaal gebruikte software. De extra kosten voor het voeren van de rechtszaken zijn niet meegerekend. De oogst van de BSA steekt mager af tegen het feit dat de organisatie naar eigen zeggen 'meer dan 4.000 procedures' heeft gevoerd in diezelfde periode. 'I think the economic downturn is a factor', zo zegt Jones. 'Software companies say: 'We are not getting the same levels of revenue from discrete [software] projects, why don't we switch resources into compliance?'. Companies are replacing revenue they are not getting from their normal activities'. Het onderzoek van Forrester is gebaseerd op rapporten van haar klanten over afgelopen jaar. Jones waarschuwde dat 'while some audits had found justifiable grounds for complaint, some auditors were being over-scrupulous in achieving targets. Some audit teams exploit technicalities and loopholes. Audit teams will look for the biggest revenue opportunities. The problem is that some individuals tasked with a target get over-enthusiastic in applying the letter of the law'.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.