‘Three-strikes-plan’ op ondemocratische weg geregeld

1 december 2009

De overkoepelende organisatie voor Europese ISP’s is woedend over het geplande ‘three-strikes’-beleid dat opgenomen wordt in handelsverdrag ACTA. Begin deze maand werd bekend dat de VS en de EU ISP’s aansprakelijk willen stellen voor online auteursrechtschendingen. Een gelekte memo van gesprekken die plaatsvonden over het omstreden Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) maakte dat duidelijk. Het nieuwste plan stelt providers (mede-)aansprakelijk voor internetpiraterij. Hierdoor kunnen ze gedwongen worden mee te werken aan mogelijke copyrightfilters of het afsluiten van recidiverende filesharers. ‘Dit druist in tegen alle democratische regels’, zegt Andrea D’Incecco van EuroISPA, het orgaan voor Europese providers. Als handelsovereenkomst kan ACTA het democratische proces omzeilen. De met moeite uit het Europese telecompakket geweerde draconische vorm van three-strikeswetgeving kan zo via een achterdeur alsnog voor alle aangesloten leden van ACTA van kracht worden.

 


‘Als je op deze manier er voor kiest om het democratische proces te negeren, stel je ISP’s aansprakelijk voor het al dan niet afsluiten van mensen op het internet’, legt D’Incecco uit. Omdat toegang tot het internet een fundamenteel recht is, is er volgens EuroISPA een wet nodig om een dergelijk three-strikesbeleid door te voeren. Omdat het gaat om een fundamenteel recht is een handelsovereenkomst niet voldoende. ‘Je zou op zijn minst een juridisch proces moeten hebben als het om fundamentele rechten gaat’, stelt D’Incecco. Voordat er iemand afgesloten wordt van het internet is er een oordeel nodig van een onafhankelijk tribunaal. En uiteraard dient er een beroepsrecht te zijn bij een officiële instantie. Deze rechten vallen weg in de huidige opzet omdat het een privé-afspraak is tussen landen. Een prive-afspraak die leidt tot grondwet-schendingen in de meeste Europese landen en alleen daarom al volstrekt onacceptabel is. De ISP’s zijn het kind van de rekening. Zij krijgen alle verantwoordelijkheid van de rechterlijke macht toebedeeld. ‘Je hebt goede zelfregulatie en slechte zelfregulatie, en dit is een voorbeeld van slechte zelfregulatie. Omdat alle democratische regels op deze manier worden ontweken’. De onderhandelingen over ACTA zijn in het geheim verlopen. Totdat de memo uitlekte wist niemand wat er besproken werd. Wel zijn er meerdere pogingen vanuit het Europees Parlement ondernomen om openheid te krijgen, maar die mislukten. Nu is er een klein gedeelte boven tafel en ziet EuroISPA de noodzaak om de noodklok te luiden. ‘Wij willen meer transparantie’, zegt D’Incecco. Daarom roept EuroISPA de Raad van de Europese Unie op het mandaat van ACTA over te dragen aan de Europese Commissie. Dit zou ook moeten gebeuren omdat er Europese regels worden overschreden. Verder is EuroISPA begonnen met lobbyen om de kwestie onder de aandacht van Europarlementariërs te brengen. Op dit moment weten nog veel te weinig Europese politici van dit probleem af, zegt D’Indecco. Door het luiden van de noodklok hoopt EuroISPA meer aandacht te krijgen voor dit probleem.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.