Internet Explorer blijft marktaandeel verliezen

3 december 2009

Het marktaandeel van Internet Explorer, Microsoft’s internet browser, blijft achteruit gaan. Dat bewijst opnieuw dat de lancering van IE 8 het verloop van gebruikers naar concurrerende browsers niet heeft tegengehouden. De vraag overigens is wel of de doorbraak van Windows 7 straks niet gaat leiden tot een sterkere stijging van het gebruik van Microsoft’s browser. Firefox, van Mozilla, Google Chrome en Opera breiden hun marktaandeel wederom uit, zo liet de Californische webmeter Net Applications weten. Naar alle waarschijnlijkheid komt Internet Explorer in nog grotere problemen als Google Chrome voor Mac uitkomt. IE zakte naar een marktaandeel van 63,6 procent, overigens nog steeds een zeer aanzienlijk marktaandeel. Maar het is wel een ‘new all-time low, as it lost just over 1 percentage point of market share’, zo laat Net Applications weten. November is de derde maand op rij dat de browser een procent of meer aan marktaandeel verliest. IE heeft het afgelopen jaar 8 procent ingeleverd.

 


Het enige prettige voor Microsoft is dat ze vooruitgang gemaakt hebben in hun niet al te subtiele campagne om gebruikers te overtuigen het acht jaar oude IE 6 te verwisselen voor de meest recente versie. ‘When we’, zo stelt Net Applications, ‘account for IE8’s compatibility view — a feature that lets users display sites as rendered by the older, and often Web standard-incompatible IE7 and IE6 — Microsoft’s newest browser accounts for 22.1 percent of all browsers, a virtual dead heat with IE6 and several points above IE7’s 16.9 percent’. De afgelopen maanden heeft Microsoft IE 8 agressief onder de aandacht van de gebruikers gebracht; en dat gebeurde heel duidelijk in augustus toen Amy Bazdukas, manager voor IE bij Microsoft stelde dat ‘Friends don’t let friends use IE6′. Gisteren zette Microsoft die campagne door met het stellen dat IE 8 een veel veiliger browser was dan de voorgaande versies, om te zorgen dat de verkoop in het belangrijkste online-verkoopseizoen zou stijgen. ‘We’ll say it before and we’ll say it again, to advance the Web we need to move people to a modern version of Internet Explorer’, zo zei Ryan Servatius, een senior product managera van IE. Het terugwinnen van gebruikers is echter een andere zaak. Volgens Net Applications heeft IE 6 ‘lost 3.2 percentage points in the last three months, and IE7 has fallen 4.2 points; IE8, however, has gained only 4.2 percentage points in the same period’. Dit heeft de deur wagenwijd opengezet voor de concurrenten, zoals Firefox, Chrome en Opera. ‘Last month, Firefox added about 0.7 of a percentage point to its share, finishing November with 24.7 percent. Chrome grew by 0.4 of a percentage point and Opera increased by 0.1 of a percentage point, to end the month at 3.9 and 2.3 percent, respectively. All three browsers’ shares were records. Most notable were the gains by Firefox and Chrome. Firefox neared the 25 percent milestone, which it should pass this month, and Google’s browser closed in on Apple’s Safari, which lost market share for the first time since last April. If the trend from the past three months continues, Chrome will pass Safari and take the No. 3 browser spot in January 2010′. Chrome’s groei is indrukwekkend, vooral omdat dat voornamelijk gebaseerd is op de Windows-versie, de enige versie die het ontwikkelaars- en beta-stadium is ontlopen. Google plant om een beta van de Mac versie te presenteren, later deze maand, waardoor ze nog sterker kan gaan groeien.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.