‘t valt wel mee, die sociale isolatie

5 november 2009

Voor al degenen die het argument hanteren dat de opkomst van culturele bakens als Facebook en Twitter als sociale websites de doodsteek betekent voor het sociale leven en dat sociale websites niet sociaal zijn: het schijnt me te vallen. Het argument luidt dat alle vrienden op sociale netwerken en de langdurige inlogtijd op deze netwerken ten spijt, het slechts een bleke vervanger is voor alle werkeleijke sociale contacten in de 'real world'. Technologie, zo zeggen de critici is meer een stimulans voor isolatie dan voor betekenisvolle interactie. Een nieuwe studie van de Annenberg School of Communication van de University of Pennsylvania en het Pew Internet Project bestrijdt dat veelgebruikte argument. Het stelt dat 'Internet and mobile phone users have larger and more diverse social circles than their technology-resistant counterparts'. Keith Hampton, hoogleraar bij de Annenberg School en leider van het onderzoek, zegt dat 'There is a tendency by critics to blame technology first when social change occurs'. De onderzoekers ondervroegen meer dan 2500 Amerikaanse volwassenen en ontdekten een 'positive correlation between technology usage and an expanded 'discussion network', defined as the network of people with whom an individual feels comfortable talking over important issues'.


'It turns out that those who use the Internet and mobile phones have notable social advantages', zo zegt Hampton. 'People use the technology to stay in touch and share information in ways that keep them socially active and connected to their communities'. Gebruikers van mobiele telefoons hadden gemiddeld 12 % grotere discussienetwerken dan de niet-gebruikers. 'Among respondents who said they share photos online and those who use instant messaging services, both groups reported social circles nine percent larger than people who don't use those technologies'. Het onderzoek probeerde 'to divine correlations between heavy technology users and various elements of involvement in the analog world, such as joining community groups, visiting neighbors in person or spending time in old-fashioned places like parks and restaurants'. Het onderzoek positioneert zich als een tegenstander van eerder onderzoek dat een toenemende tendens van sociale isolatie onder Amerikanen heeft geconstateerd. De onderzoekers van de Annenberg School stellen dat 'there has been no discernible rise in isolation since 1985, encompassing the revolutions ushered in by both the PC and the Internet'. En zo gaat Hampton verder: 'All the evidence points in one direction. People's social worlds are enhanced by new communication technologies. It is a mistake to believe that Internet use and mobile phones plunge people into a spiral of isolation'.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.