Webloggers blokkeren spider van Buma/Stemra

8 oktober 2009

Nederlandse webloggers hebben plug-ins voor weblogsystemen gemaakt, die automatisch de webcrawler van Buma/Stemra weren van hun sites. Op die manier hopen ze dat de crawler niet in staat is de muziek op de blogs te herkennen. De plug-ins zijn verschenen voor Drupal en WordPress. Ze zijn een onderdeel van een groeiend online protest tegen de voorgenomen tarieven voor muziekgebruik op websites, die Buma/Stemra vorige week presenteerde onder de noemer Fair Play. Voor WordPress is de 'Block Buma Crawler'-plugin gemaakt door Coen Jacobs. Voor Drupal bestaat nu de 'Buma/Stemra Blocker' door Bèr Kessels. WordPress en Drupal zijn de meest gebruikte open source oplossingen voor het onderhouden van weblogs. De plug-ins maken gebruik van een lijstje IP-adressen, die toebehoren aan de crawler. Dit lijstje verscheen deze week. Op dezelfde site werden de afgelopen dagen e-mailadressen van Hotmail, Yahoo Mail en Gmail gepubliceerd, waarvan de wachtwoorden waren ontfutseld via phishing.


De Hyves-groep voor medewerkers van Buma/Stemra ging woensdag offline, nadat te veel Hyves-leden op de knop 'dit is niet oke' hadden gedrukt. Dat gebeurde nadat Geenstijl had ontdekt dat de medewerkers van de rechtenorganisatie zelf ook massaal YouTube-filmpjes op Hyves embedden. Buma/Stemra verklaarde dinsdag in gesprek te zijn met Hyves om te komen tot een bedrag dat de site moet betalen voor alle muziek die gebruikers op hun profielpagina's hebben ingevoegd. Maar Hyves-oprichter Raymond Spanjar zegt tegenover NU.nl vast te houden aan het huidige beleid. 'Er is in het verleden wel contact geweest met Buma/Stemra. Maar wat ons betreft verandert er niets'. De ophef over de tarieven voor online muziekgebruik ontstond vooral vanwege het hoge tarief dat Buma/Stemra rekent voor 'te embedden content', zoals YouTube-filmpjes. Voor zes stuks moet 150 euro worden betaald. Intussen is een petitie door webloggers inmiddels bijna 7500 keer ondertekend. Ook hebben meer dan tienduizend bezoekers van de site FairPlayCalculator.nl uitgerekend wat de nieuwe Buma/Stemra-regels hen gaan kosten. De site trok meer dan 25 duizend pageviews in enkele dagen, meldt mede-initiatiefnemer Bob den Otter. De politiek is niet blij met de gang van zaken. Onder meer CDA, SP, PvdA en GroenLinks zetten vraagtekens bij het in rekening brengen van geld voor het embedden van filmpjes, met name omdat dit volgens de partijen gezien kan worden als een vorm van linken. Over de kwestie zijn inmiddels meerdere Kamervragen gesteld aan minister van justitie Hirsch Ballin en staatssecretaris van Economische Zaken Heemskerk.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.