Nieuwe opslagrevolutie ?

6 oktober 2009

De ontwikkelafdeling van het Japanse TDK is erin geslaagd data op een magnetisch opslagmedium op te slaan en terug te lezen met behulp van een combinatie van een magnetische en optische leeskop. Tijdens technologiebeurs Ceatec Japan 2009 demonstreert TDK deze nieuwste ontwikkeling voor data-opslag. Het bedrijf zegt de datadichtheid van magnetische media tot 1Tb per inch², plm. 155Gb per vierkante centimeter, op te schroeven door de magnetische lees- en schrijfkop te ondersteunen met lasers. De techniek werd succesvol toegepast op een schijf met een rotatiesnelheid van 7200 toeren per minuut, zo meldt het bedrijf. Om de hoge datadichtheid te realiseren, gebruikte TDK materiaal dat een sterk magnetisch veld vergt voor de demagnetisatie, een eigenschap die coërcitieve veldsterkte genoemd wordt en in Oersted wordt uitgedrukt. Zo kan data niet per ongeluk gewist worden door warmte-ontwikkeling. Dat materiaal heeft als nadeel dat de magneetvelden zeer sterk moeten zijn om data te schrijven: TDK maakt gebruik van een laser om het magnetisch substraat zeer lokaal te verwarmen en zo de benodigde veldsterkte te verlagen.


TDK denkt de techniek vanaf 2011 of begin 2012 in harde schijven toe te kunnen passen. De grootte van het door de laser opgewarmde gebied dient dan wel van 75nm doorsnede tot 50nm verkleind te worden om de gegenereerde warmte af te kunnen voeren. TDK stelde dat 'it was important that the near-field light had a narrow width and that the HDD recording medium cooled quickly so that the applied heat did not spread from the target bit to neighbouring bits and so alter their magnetic state, inducing data errors, the very thing HAMR (heat-assisted magnetic recording) is designed to avoid'. De techniek kan beschikbaar zijn in de tweede helft van 2011 of in 2012. Tijdens de beurs introduceerde het bedrijf ook haar nieuwste prototype van een nieuwe Blueray-DVD, waarop 320 GB op te slaan is. Het geheim achter deze hoge opslagcapaciteit zit in het gebruik van tien lagen met elk een capaciteit van 32 GB. Door het gebruik van meerdere lagen wordt het echter steeds moeilijker om een schijf goed te kunnen lezen en te beschrijven. Om de leesbaarheid van de schijf op de buitenste laag nog boven de 90% te houden wordt gebruik gemaakt van verschillende materialen. Op de L0 laag wordt gebruik gemaakt van een silicium-koper legering terwijl op de lagen L1 tot en met L9 gebruik wordt gemaakt van bismut en germaniumoxide. Door deze verschillende stoffen steeds te variëren is TDK erin geslaagd om elke laag voldoende uniek te houden om te kunnen worden onderscheiden door een laser Pioneer slaagde vorig jaar er al in om een optische schijf te produceren met een capaciteit van 500 GB, verdeeld over zestien lagen. Het model was echter alleen geschikt om vanaf te lezen met normale Blu-ray spelers, terwijl het model van TDK ook beschrijfbaar zal zijn met Blu-ray branders. Om de TDK schijf te lezen is een 405 nm blauwe laser nodig gecombineerd met een lens met een brandpuntafstand van 0,85 (NA). Niet geheel toevallig komen beide specificaties overeen met huidige optische media, geschikt voor het afspelen van Blu-ray.  Voor het branden van de nieuwe schijf is echter een vermogensbereik van de laser nodig die ligt tussen de 13 mW en 28 mW, waardoor toch niet alle moderne Blu-ray branders geschikt zullen zijn om te kunnen branden. 

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.