Oops, virtual life becomes real life!

14 november 2008

Voor haar vele bewonderaars is de virtuele wereld van Second Life een plaats waar de alledaagse zorgen en beperkingen wegvallen en waar levendige fantasieen kunnen worden uitgeleefd. Maar feit en fictie botsten voor een Brits paar die in real-life gaan scheiden omdat de avatar van de echtgenote ontdekte dat haar echtgenoots avatar, zijn online alter ego Dave Barmy, met geitebaard, groot medaillon en rock-uiterlijk, een gezellig onderonsje had met een andere virtuele vrouw. Wow, wat een virtuele-reele verwikkeling. Amy Taylor, die in Second Life bekend is als DJ Laura Skye zei gisteren 'that as far as I am concerned my husband, David Pollard, was having a real relationship with the human controlling her love rival. It may have started on-line but it existed entirely in the real world and it hurts just as much', zo zei ze. 'His was the ultimate betrayal. He has been lying to me'. In het geesteskind van het Amerikaanse bedrijf Linden Lab, Second Life, kunnen de spelers een virtueel alter ego creeren en in een verbeelde wereld verblijven, mensen ontmoeten, grond en eigendom kopen met het virtuele geld van Second Life, Linden Dollars, en een bedrijf beginnen. Een Britse hulporganisatie stelde eerder deze week 'that our counsellors were coming across an increasing number of people whose real-life relationships were falling apart because of what was happening in their parallel, unreal worlds'. Spelers in Second Life hebben de trend ontdekt en hebben zich als virtuele detectives gevestigd die de trouw van cyber-overspeligen onderzoeken. Anderen vinden een business als relatiebemiddelaar. Voor ieder wat wils dus.


Zoals past in deze cybertijd hebben Amy Taylor (28) en David Pollard (40) elkaar ontmoet in een internet chatroom. Ze verhuisde vanuit haar huis in Londen om met hem in Newquay (in het noorden van Cornwall) te gaan samenwonen, en ze hadden zowel in real life als in cyberspace een prima relatie. In Second Life droeg ze strakke cowboy outfits en leefde ze met het motto 'Never give your heart easily'. Pollard kocht een winterchalet en parkeerde er een Cobra-helicopter naast. Hun avatars werden ook partners, totdat, zo zei Taylor, 'I woke from an afternoon nap and found him at the computer watching his Dave Barmy character having sex with a prostitute'. Ze beeindigde onmiddellijk de online relatie tussen Skye en Barmy, maar bleef bij hem in 'real life'. En toen begonnen feit en fictie met elkaar in botsing te komen. Taylor besloot om Dave Barmy (en dus ook Pollard) te controleren door een virtuele vrouwelijke detective, Markie Macdonald, in te huren. Maar Barmy slaagde met de hoogste eer. In een 'moeilijke' situatie gebracht met een knappe avatar kon hij alleen maar praten over Laura Skye. Barmy en Skye kwamen vervolgens opnieuw bij elkaar in cyberspace en trouwden in een mooie virtuele ceremonie in een tropische setting. In real life huilde Taylor van ontroering toen ze de ceremonie zag en in 2005 trouwden ze ook in real life, met een minder luxe cereminie, dat wel. Taylor ontdekte echter spoedig dat iets niet helemaal in de haak was en 'I found Dave Barmy chatting affectionately to a woman who was not Laura Skye. I found it even more disturbing than his earlier tryst as there seemed genuine affection in it'. En dat was het: ze vroeg een echtscheiding aan, in real life wel te verstaan. Taylor zei dat alles nogal bizar klonk, maar voegde er aan toe: 'People find love in lots of different ways'. Ze zei dat ze nog steeds speelde in Second Life en dat er een grote kans was dat haar alter ego haar vroegere partner zou ontmoeten. Pollard gaf toe dat hij een online relatie had met een Amerikaanse vrouw. 'We weren't even having cyber sex or anything like that we were just chatting and hanging out together. It was nothing really major. I don't think I was really doing anything wrong'. Tja, vermenging van werelden leidt tot vreemde ontwikkelingen. Kunnen we dit ook projecteren naar andere activiteiten ? Bijvoorbeeld het kopen van een auto in Second Life en tot de conclusie komen dat ook in real life een auto gekocht is ? Dat kan heel goed, want de commerciele activiteiten die real life bedrijven organiseren in Second Life zullen uiteindelijk toch moeten resulteren in winsten. In echte dollars dan, natuurlijk!

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.