Google zet fotoarchief Life online

20 november 2008

Internetbedrijf Google zet het volledige beeldarchief van het Amerikaanse tijdschrift Life op internet. De foto's en illustraties bieden een blik op het nieuws en het leven van alledag vanaf de jaren '50 van de 18e eeuw. Volgens Google is nu 20 procent van de collectie gedigitaliseerd en online geplaatst. De rest volgt in de komende maanden. Het overgrote deel van de beelden is nooit eerder gepubliceerd. Life staat bekend om zijn fotografie. Onder het opgenomen materiaal zijn veel historische foto's, zoals beelden uit de Amerikaanse burgeroorlog (1861–1865), de economische crisis van de jaren '30 en de race naar de maan in de jaren '60. De oudste beelden uit de 18e eeuw, zijn vooral getekende portretten, zoals van de Italiaanse componist Domenico Scarlatti en de Britse generaal James Wolfe, die Canada veroverde op de Fransen. De foto's zijn toegankelijk via Google Images, een zoekmachine voor afbeeldingen, via een specifiek Life-hosted service. Amsterdam is goed vertegenwoordigd onder de afbeeldingen. Zie hier een blik op de Amsterdamse haven, van zo rond 1800. Life heeft voor de publicatie van de foto's een goede partner gevonden in Google. Het geeft gebruikers een eenvoud van toegang die voorheen onmogelijk was. Maar Time Inc. (uitgever van Life) en Google kijken verder dan die toegankelijkheid en willen er een bron van inkomsten van maken. Time wil het verkeer verhogen naar de komende Life.com joint venture met Getty Images, terwijl Google hoopt eindelijk een doorbraak te kunnen maken met het verdienen van geld bij foto's. Daar heeft het tot nu toe aan ontbroken.


Time doet geen enkele uitspraak over advertentiemogelijkheden, maar het is hoogst waarschijnlijk dat beide partijen een advertentiedeal hebben gesloten waarbij de advertentieopbrengsten worden gedeeld. De enige nu duidelijke inkomstenstroom gaat naar Time, want het biedt de mogelijkheid om via Qoop.com keurig ingelijste foto's te kopen. Prijzen liggen (uiteraard afhankelijk van de fotogrootte) op gemiddeld 100 dollar. Google krijgt daar niets van. De grote man van Life, Andy Blau, legt uit dat 'We did this deal for really one reason, to drive traffic to Life.com. We wanted to make these images available to the greater public … everything else from that is really secondary'. Time schetst het project als 'one of the largest scanning projects ever with millions of images available today and the rest on the way'. De foto's zijn voor persoonlijk gebruik bestemd en Time behoudt het copyright. Het archief bevat alleen het fotomateriaal waarvan Life het eigendom heeft. Dat betekent dat veel foto's in het tijdschrift niet zullen verschijnen in het archief. De collectie betreft dan ook alleen het fotomateriaal van de staffotografen. Daarnaast zullen niet alle foto's worden gepubliceerd. Zo worden foto's van Nazi-Duitsland niet allemaal opgenomen, en andere foto's zijn, zoals Blau aangaf, 'extraordinarily graphic'. Zo zal de Zapruder film van de moord op John F. Kennedy waarschijnlijk niet worden gepubliceerd. 'Only a small percentage of these images have ever been published', zo zegt Google. 'The rest have been sitting in dusty archives in the form of negatives, slides, glass plates, etchings and prints'. Het totale bestand zal waarschijnlijk in het eerste kwartaal van volgend jaar beschikbaar zijn. 'The collection includes the entire works of Life photographers Alfred Eisenstaedt, Gjon Mili and Nina Leen'. Beschikbaar zijn ook 'Dahlstrom glass plates of New York from the 1880s; and Hugo Jaeger on Nazi-era Germany'. Een woordvoerder van Time: 'Cruising through the catalog is an amazing journey, even if you’re just browsing. Check out Audrey Hepburn at the Oscars in 1954, Carl Mydans photographing the slums of Washington, D.C. in the Thirties, and incredible portfolios of both World Wars, including about 200 of Robert Capa’s stunning images'. Het project lijkt op het The Commons initiatief, waarbij op Flickr duizenden foto's uit de U.S. Library of Congress worden gepubliceerd.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.