UOF nu met EIOffice 2009

26 juli 2008

Degenen die het ODF-OOXML-verhaal een beetje hebben gevolgd weten dat er nog een derde XML-documentformaat bestaat, UOF of Uniform Office Format. Een formaat dat sinds 2002 in ontwikkeling is in China. Zomer vorig jaar werd UOF geaccepteerd als een formele Chinese Nationale Standaard, en vorige week vrijdag werd de eerste complete Office suite gebaseerd op UOF uitgegeven: Evermore Integrated Office 2008 (EIOffice). Volgens een engelstalig artikel op de Interfax-China site is de suite ontwikkeld door de Chinese software leverancier Evermore Software Co. Ltd. Dit bedrijf speelt een belangrijke rol in automatiseringsland China en behoort tot de grootste leverancier van software van de Chinese regering. De nieuwe suite claimt ver voorop te lopen als het gaat om concurrenten. Het zegt bijvoorbeeld over meer functionaliteiten te beschikken dat Microsoft Office, wat zeer onwaarschijnlijk is (of het programma moet, niet geheel onmogelijk in China, zo ongeveer gekopieerd zijn). Daarnaast blijkt het programma in staat te zijn zowel ODF-bestanden als OOXML-bestanden te kunnen lezen. Office 2007 zal ODF in ieder geval niet kunnen lezen zonder een open source hulpmiddel, in ieder geval tot de release van een service pack medio 2009.


Hoewel Evermore Microsoft niet veel omzet zal kosten in de westerse wereld, kan het een formidabele tegenstander worden in de grootste markt voor desktop software ter wereld: China, met zijn 1.3 miljard inwoners. China is vastbesloten de eigen softwareindustrie te bevoordelen en Evermore zal zeker een prijsvoordeel hebben, tenminste in vergelijking met Microsoft's prijzen. De topeditie van EIOffice gaat ongeveer 175 dollar kosten, terwijl Microsoft's Professional editie in China 720 dollar kost. Evermore is er niet echt bezorgd om dat de software in China niet goed zal worden ontvangen. Professor Ni Guangnan, een lid van de Chinese Academy of Engineering en een voorstander van open source software, vertelde aan Interfax dat met China's gigantisch klantenbestand UOF het bestandsformaat van Microsoft zou verslaan als standaard voor documenten in de Chinese taal, als tenminste de regering voldoende steun biedt. Ni stelde dat de ontwikkeling van UOF Chinese gebruikers meer keuze biedt en dat het Chinese ontwikkelaars stimuleert om de dominante positie van Microsoft in China aan te vallen.En het zal niet helemaal toevallig zijn dat de Chinese regering een kat en muis spel heeft gespeeld met Microsoft sinds vorig jaar. En ook niet dat Evermore al vanaf 11 juli ervoor pleit om Microsoft als eerste doel te gebruiken voor China's niet anti-monopoliewet, die binnenkort van kracht wordt. De Chinese overheid neemt overigens toch een redelijk vijandige houding in tegen westerse leveranciers (zoals bv. Nokia), zeker als het gaat om standaarden. De Chinezen houden in vele opzichten vast aan eigen ontwikkelde standaarden, ook al worden die niet geaccepteerd door de ISO.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.