Sluiting van iTunes ?

30 september 2008

Computergigant Apple dreigt de online muziekwinkel iTunes te sluiten indien de plannen van de Amerikaanse Copyright Royalty Board (CRB) om hogere royalties in te voeren, doorgaan. De National Music Publishers Association wil dat online muziekwinkels meer royalties betalen aan de platenmaatschappijen. Apple verzet zich tegen die plannen. De iPod-producent is niet bereid om het huidige tarief per nummer, vastgelegd op 99 dollarcent, op te trekken. Onderzoek heeft aangetoond dat de legale online muziekmarkt te jong is om een dergelijke prijsverhoging te verwerken. Apple heeft geen zin om de extra 6 cent die moet worden betaald, zelf bij te passen. Eddy Cue, vice president van de iTunes-winkel, heeft laten weten dat Apple in de eerste plaats in de muziekwereld is gestapt om er geld te verdienen, niet om er geld bij te leggen. De dreigende verhoging van de royalties maakt winst moeilijk. Een sluiting van iTunes is dan ook 'probable'. Het lijkt erop dat Apple vooral probeert de CRB te dreigen. Die moet overmorgen uitspraak doen over de zaak. De uitspraken van Cue dateren echter al van 2007. Van elke 99 cent die Apple ontvangt voor een verkocht nummer gaat er 70 cent naar de platenmaatschappijen. De artiest of componist ziet daarvan uiteindelijk 9 cent. Die extra royalties moeten naar de artiest, componist of musicus gaan die dan op 15 cent uitkomt.


Apple heeft 85 % van de digitale downloasmarkt in handen; de royalieverhoging is echter ook van toepassing op alle andere downloadwinkels, zoals Amazon, Rhapsody, MySpace enz. Erick Schonfeld maakt in de Washington Post duidelijk waar het om gaat. 'The music publishers (who are often the artists themselves) want to future-proof their cut of the action and thus want to lock in as high a rate as possible. Apple and the record labels are arguing that the rates should be changed from a flat fee per song to a percentage of revenues. Apple wants to pay 6 percent of revenues, while the labels are suggesting 8 percent. Since, in the case of iTunes, this percentage would come out of the current 99 cents charged for each track, it actually amounts to a reduction in per track fees (6 cents and 8 cents respectively). On its face, it looks like Apple and the record companies are once again trying to stick it to the little guy (artists, song writers, and other music publishers). But in this case, Apple and the recording industry are actually right. Music on the Web is currently crippled by the fees set by the Copyright Royalty Board (not just for downloads, but for streaming Internet radio as well). As it is, Apple pays 70 cents from each track sold to the record companies (which then pay the music publishers their cut). There is not much margin left out of which to take that extra 6 cents, and charging $1.05 per track will have an impact on sales. Moving to a revenue-sharing model makes a lot more economic sense'. Is het waarschijnlijk dat iTunes wordt gesloten ? Nou, nee. De melkkoe wordt zeker niet zonder slag of stoot opgegeven. De band tussen iPod en iTunes is te groot: het sluiten van iTunes betekent ook het einde van de iPod. Het is zeer onwaarschijnlijk dat Apple haar klanten aan Amazon en Microsoft laat. En uiteraard zijn grommende klanten de doodsteek voor het bedrijf. En grommen zullen ze als de stekker eruit gaat en klanten blijven zitten met onbruikbare apparatuur. En daarnaast: ook de muziekindustrie zal niet snel die 85 % aan inkomsten prijsgeven. Het is waarschijnlijk een mooie marketing-bluf van Apple. Er zal wel een compromis uitdraaien, en in ieder geval heeft Apple weer eens kunnen laten zien hoe inhalig de muziekindustrie is….

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.