Racetrack geheugen gaat voor revolutie zorgen

19 september 2008

IBM deelde vandaag mee een samenwerking aangegaan te zijn met het Taiwanese Industrial Technology Research Institute (ITRI) om gezamenlijk het 'racetrack memory' verder te onderzoeken, een nieuwe benadering van Solid State Memory dat IBM eerder dit jaar heeft ontwikkeld. Onderzoekers van IBM geloven dat in de komende tien jaar dit geheugen gaat betekenen dat een MP3 speler zo', 500.000 nummers of 3500 films gaat bevatten, 100 keer de hoogst mogelijke capaciteit van vandaag de dag. Het geheugen zou tegelijkertijd minder energie vergen, minder hitte genereren en praktisch niet te beschadigen zijn. In tegenstelling tot harde schijven heeft het 'racetrack' memory (de naam dankzij de enorme snelheid van het geheugen) geen bewegende delen. Het heeft ook niet het nadeel van de huidige flash-drives: deze kunnen slechts een paar duizen keer worden gebruikt omdat iedere 'rewrite' lichte schade veroorzaakt. Het gezamenlijk ontwikkelteam, geleid door Stuart Parkin van IBM en Ian Chan van ITRI, gaat nieuwe materialen structuren voor het 'racetrack' geheugen bestuderen, die, zo denken de onderzoekers, gaat leiden tot een 'paradigm shift in storage and memory technologies'. 'We expect that our exploration of a wide variety of materials and structures will provide new insight into the dynamics of Racetrack Memory, making possible an entirely new class of information storage devices. This could change the design of information processing systems', zo zegt Chan.


En, zo gaat Parkin verder, 'Racetrack Memory promises a high capacity, non-volatile memory storage device with high performance and low energy consumption. This approach stores data in the form of domain walls – boundaries between oppositely magnetized regions – in magnetic nanowires. Many domain walls are stored in each racetrack, enabling very high data density and thereby low cost – as low as flash memory using horizontal racetracks and potentially as low as magnetic disk drives using vertical racetracks. The data within each Racetrack are read and written by shifting them to reading and writing elements'. IBM's stap om samen te werken met de Taiwanese groep geeft aan hoe serieus het bedrijf is in de ontwikkeling en verkoop van het nieuwe geheugen. Taiwanese bedrijven zijn verantwoordelijk voor het ontwerp en de productie van het grootste deel van de IT hardware ter wereld. Samenwerken met ITRI vergroot de kansen op gebruik van de geheugenchips in producten ontwikkeld in Taiwan. IBM is lange tijd zeer geprezen voor haar onderzoek, maar critici hebben regelmatig gewezen op het feit dat het bedrijf vaak niet in staat is het kostbare onderzoek om te zetten in winstgevende producten. Chipontwikkeling is een problematisch traject. Bedrijven ontwikkelen vaak zeer krachtige chips die vervolgens niet in productie genomen kunnen worden omdat er geen kosteneffectieve manier kan worden bedacht om ze in massaproductie te brengen. 'Finding cost efficient ways to manufacture IT products is one of Taiwan's strengths', zegt Lee Chih-kung, Executive Vice President van ITRI. ITRI heeft een lange geschiedenis in samenwerking met Taiwan's IT-industrie, inclusief de ontwikkeling van nieuwe fabricagemogelijkheden en producten. 'As part of the development effort around racetrack, researchers from IBM will travel to Taiwan a few times each year', zo zei Lee. 'At least one ITRI researcher will spend three years at IBM in the U.S. working on related projects'. IBM gaat ervan uit dat het ongeveer vier jaar zal vergen om werkende 'racetrack' geheugenchips te ontwikkelen, die commercieel kunnen worden gefabriceerd. 'Racetrack Memory is an exciting and highly innovative concept that builds upon IBM's significant accomplishments in the research and development of nanomaterials and nanodevices based on the manipulation of spin-polarized electrical current', zo zegt Dr. T.C. Chen, IBM Fellow en Vice President, Science & Technology, IBM Research.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.