ODF Toolkit: IBM en Sun proberen zich los te maken van OpenOffice

5 november 2008

IBM en Sun hebben gezamenlijk de Open Document Format Toolkit Union in het leven geroepen. Deze organisatie wil met behulp van het opensource-project ODF Toolkit de ontwikkeling van nieuwe toepassingen voor de ODF-standaard stimuleren. Ontwikkelaars moeten met de ODF Toolkit eenvoudig nieuwe applicaties kunnen bouwen voor onder meer het automatisch aanmaken van rapporten als gevolg van database-queries, het indexeren of scannen van documenten voor zoekdiensten, het converteren van documenten in andere bestandsformaten, en het importeren en renderen op mobiele apparaten. Sun heeft alvast de aftrap gedaan met de donatie van een eenvoudige API voor het lezen, schrijven en manipuleren van ODF-documenten. Zo wordt onder meer een ODF Validator-tool aangeboden waarmee ODF-bestanden zijn te valideren. De ODF Toolkit moet uiteindelijk een breed scala aan ODF-software opleveren en ODF als dominant bestandsformaat voor documenten propageren. Het project is een voortzetting van een eerder initiatief dat vorig jaar is gestart en waaraan dezelfde teamleden verbonden zijn. De website van dat ODF Toolkit-project was echter nog ondergebracht als subdomein bij de site van OpenOffice. Het nieuwe initiatief lijkt een poging te zijn om de ondersteuning voor ODF los te koppelen van de OpenOffice-suite, onder leiding van Sun. Bij het grote publiek zijn de twee nog teveel synoniem, onder meer omdat OpenOffice het eerste kantoorpakket was met ODF-ondersteuning.


Tussen neus en lippen geven IBM en Sun nog een sneer aan de ISO-standaardisatieorganisatie door alleen Oasis te prijzen om zijn standaardisatiewerk voor ODF. IBM kondigde eveneens aan dat de ontwikkeling van toekomstige versies van Lotus Symphony plaatsvinden met ODF 1.2 en OpenOffice 3.0 als basis. IBM's gratis Symphony-kantoorsoftware gebruikte al OpenOffice als basis voor zijn broncode, maar dat betrof een vorige versie. 'The future of accessing and distributing software is here today', zo zegt Michael Bemmer, directeur Collaboration Engineering bij Sun. 'It is no longer an acceptable business practice to have silos of office document data stored in proprietary formats. The industry has moved forward and is replacing the silos with business content, such as on-premise business applications, software solutions offered over the Internet and applications supported by mobile devices that are critical in Service Oriented Architectures'. 'We envision each document literally taking on a life of its own, conveying the actionable insight and business value intended by its creators, rather than the static ledger we have been forced to accept — until now', zo zegt Bob Picciano, general manager van de IBM Lotus Software. De Toolkit webpagina zegt: 'The range of projects that are available in the ODF Toolkit goes from small tools that simplify using ODF in the software development process, over an ODF validation tool up to large ODF Java and .NET libraries that can be used within other projects. And this is just the start. Developers are invited to freely host their open source ODF libraries and tools within the ODF Toolkit, to join the existing projects, and to collaborate with ODF developers everywhere'.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.