Nieuwe draadloze HD-standaard in ontwikkeling

23 juli 2008

Elektronicabedrijven als Sony, Samsung, Motorola, Sharp en Hitachi werken samen aan een nieuwe technologie voor het draadloos verzenden van hoge kwaliteit videobeelden. De samenwerking tussen de bedrijven moet leiden tot een nieuwe draadloze standaard , met behulp van WHDI-technologie. WHDI staat voor Wireless Home Digital Interface, en is een techniek ontwikkeld door het Israëlische bedrijf Amimon Ltd. Volgens Noam Geri, een van de oprichters van Amimon, moet WHDI ervoor zorgen dat kabels niet meer nodig zijn: 'If you have a TV in the home, that TV will be able to access any source in the home, whether it's a set-top box in the living room, or the PlayStation in the bedroom, or a DVD player in another bedroom. That's the message of WHDI', zo zegt hij. De technologie is al grotendeels klaar en Amimon verkoopt al chips die een dergelijke draadloze verbinding tot stand kunnen brengen. De adoptie van de technologie door een grote bedrijven, zoals nu het geval is, zorgt er echter voor dat er ook veel apparaten gebouwd zullen worden die WHDI ondersteunen, zodat de technologie de consument kan bereiken.


Geri verwacht dat de eerste televisies die zijn uitgerust met WHDI, volgend jaar in de winkel zal zijn, waarbij de technologie de prijs met ongeveer 100 dollar zal verhogen. Het draadloos verzenden van High Definition video bezorgt veel bedrijven op dit moment problemen, aangezien de enige manier om de juiste snelheden te halen compressie is, maar dat heeft een nadelig effect op de beeldkwaliteit. De technologie van Amimon gebruikt geen compressie, maar een andere techniek om hogere snelheden te behalen. Het videosignaal wordt gesplitst in verschillende onderdelen, waarbij er onderscheid wordt gemaakt tussen belangrijke onderdelen (die ervoor zorgen dat de gebruiker goed, scherp beeld heeft) en minder belangrijke onderdelen (die het beeld verfijnen en die zorgen voor kleine nuances). De belangrijke onderdelen krijgen een hogere prioriteit dan de minder belangrijke, waardoor de beelden sneller kunnen worden verstuurd. Wanneer er vertraging optreedt zal dit vooral effect hebben op de minder belangrijke onderdelen, waarvan de kijker in de meeste gevallen niets merkt. Kurt Scherf, een analist bij Parks Associates geeft aan dat draadloze technologieën nog niet echt zijn doorgebroken omdat ze de beloften tot nu toe nog niet waar hebben kunnen maken. Installateurs van audio- en videoapparatuur geven bijna unaniem aan dat er weinig vertrouwen is in de betrouwbaarheid van draadloze technologieën. Volgens Scherf zou WHDI daar wel eens verandering in kunnen brengen, omdat de technologie meer doet dan alleen een kabeltje vervangen. Samsung ziet WHDI als een tijdelijke oplossing totdat WirelessHD operationeel wordt. Volgens het bedrijf is die technologie 'the ultimate solution in the long run'. WHDI is minder exotisch dan Wireless HD. 'It uses a radio band at 5 gigahertz that's used by some Wi-Fi devices, which means it can take advantage of research in that field', zo zegt Scherf. De samenwerking moet er toe leiden dat de technologie eerder dan de concurrenten op de markt is. Wellicht dat dat lukt, maar er zijn meerdere concurrenten, waarvan WirelessHD er slechts een is. Al die mogelijke standaarden worden door marktpartijen ondersteund. Wie uiteindelijk de slag wint is dan ook nog maar de vraag. De start van WHDI lijkt in ieder geval voorspoedig.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.