Holografische schijf van Inphase wordt uitgesteld

3 november 2008

Inphase Technologies heeft de introductie van zijn holografische opslagsysteem met een jaar uitgesteld naar eind 2009. De Tapestry-drive met een opslagcapaciteit van 300GB zou in december dit jaar worden uitgebracht. De introductie van de holografische drive is volgens The Register vertraagd als gevolg van de moeizame ontwikkeling van het optische gedeelte van de speler. Vooral de precisie is een probleem waar het bedrijf nog geen oplossing voor heeft. Het uitstel voorspelt weinig goeds. Zo kondigde het bedrijf begin augustus een ontslagronde aan waarbij ongeveer de helft van het personeel naar huis werd gestuurd. Daarnaast heeft het al meerdere keren beloofd het holografische opslagsysteem uit te brengen. De website van het bedrijf is al niet meer bijgewerkt vanaf oktober 2007. De concurrentie ligt ook op de loer. Zo is concurrent GE bezig met een semi-holografisch opslagsysteem waarbij 300GB kan worden opgeslagen op een schijfje met 21 lagen. Inphase denkt de opslagcapaciteit nog eens te kunnen verhogen naar 1,6TB eind 2012 of 2013, maar de aangekondigde vertraging gooit deze planning waarschijnlijk overhoop. De prijs van 180 dollar voor een Tapestry-schijfje en ongeveer 18.000 dollar voor de drive zelf, bepalen dat holografische opslag niet snel door zal breken als opslagmedium voor de markt. Inphase ziet vooral kansen als archiefmedium, hoewel de kosten dat wel eens zouden kunnen verhinderen.


Bij deze vorm van opslag worden de 'data stored as holograms within the depths of a recording medium. The holograms store pages of data which co-exist in the same physical space and are read or written by altering the angle of the lasers'. GE's disk kan een aantrekkelijke vervanger zijn. Het Integrated Polymer Systems Lab van GE's Global Research is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de schijf. GE verwacht rond 2012 met een schijf van 1 TB op de markt te komen, die dan tussen de 50 en 100 lagen zal hebben. Een van de onderzoekers: 'The discs are made of polycarbonate, like CDs and DVDs and, in theory, should be readable by drives which can read CDs, DVDS and Blu-Ray discs too – if the drives ever get built'. GE probeert drive-leveranciers te vinden die drives voor deze schijven kunnen maken. Dezelfde onderzoeker: 'The technological difficulties involved in finding and tracking layers with absurdly small distances between them, and doing it reliably and repeatedly in an affordable drive are immense'. GE verwacht dat de schijven als een archiefmedium gebruikt zullen gaan worden. Deze vorm van opslag blijkt problematisch, zo zegt een analist. 'Call/Recall, which in May this year announced that it was looking for licensees to produce its multi-layered 1TB holographic disc technology has gone quiet. Blu-ray sales have not taken off following HD-DVD's demise, with neither Apple nor Microsoft willing to climb on board. Other recent optical storage news includes Sanyo thinking it can build a 4-layer, 100GB Blu-ray optical disc drive and Plasmon having a financial restart to keep its UDO technology life support system functioning'. Het maken van betrouwbare en kostenvriendelijke optische drives voor hoge capaciteit blijkt uitzonderlijk moeilijk. De vraag of InPhase overleeft, is nog maar de vraag. Of het initiatief van GE slaagt ook. In ieder geval zal GE er niet van omvallen….

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.