Cray introduceert effectiever koelsysteem

28 augustus 2008

Cray, fabrikant van supercomputers, heeft een nieuw vloeistofkoelsysteem geïntroduceerd dat efficiënter warmte uit supercomputers afvoert dan bestaande methoden en daartoe 'groener' functioneert. Er kan veel energie worden bespaard door de rekencentra en er kunnen meer computers worden geplaatst. Het nieuwe koelsysteem is door Cray 'Ecophlex' gedoopt, waarbij 'phlex' staat voor phase-change liquid exchange. Volgens de fabrikant kunnen supercomputers met behulp van het nieuwe systeem veel efficiënter gekoeld worden. Meestal wordt door systeemkasten de hitte met behulp van ventilatoren naar de omliggende ruimte afgevoerd, waarna airconditioningssystemen de warme lucht afvoeren en koelt met behulp van koud water. Volgens Cray is dit systeem inefficiënt, nauwelijks schaalbaar en neemt het kostbare ruimte binnen rekencentra in beslag. De Ecophlex-koeltechnologie, die als optie bij de XT5-systemenvan Cray wordt aangeboden, werkt volgens hetzelfde principe, maar benodigt aanmerkelijk minder vloeistof en voert tot tien keer meer warmte af. De hitte, afkomstig van de racks die in de systeemkast draaien, wordt afgevoerd door deze kasten te koppelen aan externe koelsystemen of verticale airconditioning. Hierdoor blijft de temperatuur in de directe omgeving van de systeemkasten vrijwel constant.


De warmte-ontwikkeling kan binnen de perken gehouden worden door minder krachtige processors te gebruiken of door de klokfrequentie ervan te verlagen. Hierdoor werken systemen echter niet op volle kracht, waardoor de schaalbaarheid en kostenefficiëntie niet ten volle wordt benut, zo meldt Cray. De fabrikant claimt dat zijn Ecophlex-technologie dergelijke noodgrepen overbodig maakt. Bovendien zouden de kasten gewoon kunnen blijven staan als verouderde hardware door een nieuwe generatie rekenmachines wordt vervangen. 'IDC research shows that power and cooling efficiency, and system density, are among the top concerns of high performance computing (HPC) buyers today. Escalating system sizes and sharply rising energy costs are contributing to these concerns', zegt Earl Joseph, een analist van IDC. 'ECOphlex technology is designed to alleviate these issues for high-end HPC users and could be an important differentiator for Cray as they prepare to enter the petascale computing era'. 'Most large computers today exhaust heat into the air, and then the Computer Room Air Conditioner [CRAC] units have to remove the heat from the air and put it into chilled water. This method is very inefficient. For a petascale system, the area taken up by the CRAC units could exceed the computer footprint, wasting precious datacenter space and energy', zo stelt de Chief Technology Officer van Cray, Steve Scott. 'Other systems use chilled water coils embedded in each computer cabinet and sometimes even embedded invasively into the compute blades. With ECOphlex technology, you still use chilled water, but much less of it. And because of our unique engineering, you don't need to worry about water condensation or leakage that could harm electronic components. The combination of our ECOphlex technology, unprecedented upgradeability and environmentally-friendly design philosophy, makes Cray systems the industry-leading 'green' solution'.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.