‘Cloud storage’: nieuwe naam voor ‘Storage as a service’

10 november 2008

EMC maakte vandaag zijn lang verwachtte infrastructuur bekend voor 'cloud storage', of te wel: opslag 'op het internet'. Software as a service dus, in dit verband: Storage as a service. Dat laat in ieder geval het acroniem identiek: SAAS. De nieuwe infrastructuur zorgt ervoor, zoals een analist heeft gezegd, dat 'the vendor long known for proprietary hardware offerings [now moves] into the market for commodity hardware'. EMC Atmos, eerder bekend onder de naam Maui (voor de software) en Hulk (voor de hardware) richt zich op ' massive global storage infrastructures, such as those in the telco, service provider, Web 2.0 and media and entertainment industries, that distribute petabytes of rich, unstructured information across global storage environments'. Het systeem, dat twee jaar in ontwikkeling is geweest, laat EMC zijn intrede doen in de markt van Web 2.0. opslag. EMC hoopt daarnaast een nieuw opslagacroniem in het leven te roepen, want het noemt haar nieuwe vorm van opslag COS, wat staat voor 'cloud-optimized storage'. Atmos is gebaseerd op 'object-based storage' principes. Een object hier is een 'ordered set of bytes that is associated with a unique identifier', lees: een bestand, een document, in ieder geval 'ongestructureerde informatie'. Atmos gebruikt metadata om storgae en het management van gegevens te automatiseren, waar de content zich ook bevindt.


Het systeem houdt meerdere kopieen van de gegevens beschikbaar om de betrouwbaarheid te verhogen, 'while scaling within and across data centers and hundreds of sites', zo zegt Mike Feinberg, Senior Vice President van EMC's Cloud Infrastructure Group. 'We count on very unreliable hardware. Atmos' software capabilities give the system Clariion and Symmetrix reliability on an x86/SATA environment'. Gebruikers kunnen buisiness rules formuleren gebaseerd op de waarde van de gegevens, waardoor bijvoorbeeld kritieke of veel-gevraagde gegevens naar meer locaties kunnen worden weggeschreven. Atmos biedt daarnaast ook allerlei opslagdiensten, zoals de-duplicatie (het verwijderen van redundante bestanden, zodat er een exemplaar overblijft, waarnaar alle links worden overgezet), spin-down (waarbij op een specifieke set van schijven na, de opgenomen schijven niet actief zijn, waardoor veel energie wordt bespaard), multi-tenant (waabij een software-omgeving draait als een SAAS-dienst waarvan meerdere klanten (tenants) gebruik maken) en allerlei andere Web 2.0. API-diensten. De nieuwe Atmos omgeving is een 'high density storage system', die configuraties biedt met 120, 240 en 360 terabyte opslagcapaciteit. Atmos is ook als een software-oplossing verkrijgbaar, voor die bedrijven die een hardwarestructuren volledig op orde hebben. Dit is namelijk de managementsoftware, die omgeacht het aantal locaties de 'obect repository' beheerd. Greg Schulz, senior analist en oprichter van de StorageIO group, zegt dat Atmos 'has similarities to many other vendors' solutions, including clustered file systems, grids, search, global name space and policy-based storage, yet what's different abut Atmos is that it includes the features found in many different and separate products in a single solution, which makes acquisition and deployment much easier'. EMC zegt niets over prijzen of beschikbaarheid, behalve dat het claimt 'low total cost of ownership' en dat de omgeving in verschillende klantomgevingen meer dan een jaar is uitgeprobeerd. En laten we tot slot Patrick Eaton aan het woord, een van de ontwikkelaars van de omgeving en een van de deelnemers aan het OceanStore Project van John Kubiatowicz. Eaton zegt: 'What we needed to do was provide a Terrabyte at something like ten or more times cheaper than existing SAN or NAS storage systems can offer. That is the problem Atmos was designed to solve and a key part of the product vision comes from the policy driven features of Atmos. Yes you're targeting the bulk storage market, the TME and Web 2.0 spaces with those mountains of user generated content, but people want to use that storage in very different ways. Some people want to have one data centre, some want two, others want many more. Some need to support different types of workloads, various types of object sizes, control where they locate specific objects and how they get them close to their customer regardless of where on the planet the customer is located in relation to where the data was first stored. At the core of the Atmos design is how we allow customers to define policies as to how data actually hits disk. There are no administrators saying "Joe's photos should be on this particular piece of spinning rust", rather they write policies to describe how Joe is a subscription customer therefore his files require a certain number of copies associated with them for backup and should have a certain rolling retention policy in case he cancels his account. Thus they should be in this data centre here and not in one thousands of miles away'.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.