Hosted Archiving (of is het Storage ?) komt moeilijk van de grond

28 juni 2008

Ondanks de voordelen en groeiende populariteit van Software as a Service (SaaS) blijven bedrijven afhoudend daar waar het gaat over de opslag of archivering van gegevens bij een derde partij, een host. Slechts 24 procent van de bedrijven gebruiken 'hosted archiving solutions', volgens een nieuw onderzoek van de Radicati Group. Dit ondanks het gevoel (en, laten we eerlijk zijn, nog niet meer dan dat!) dat outsourcing kosten kan besparen het management van het beheer kan vereenvoudigen. Vooral dat laatste wordt steeds ingewikkelder door de toenemende eisen van compliance, en daaruit voortvloeiend, bewaren en vernietigen. 'Hosted archiving has matured slower than we anticipated a few years ago', zo zegt Chief Executive Officer van Radicati, Sara Radicati. 'There is much excitement about SaaS and greater appreciation of outsourcing in general, but the uptake has been slow'. De reden is angst. 'Enterprises are worried about data going missing, or not being able to retrieve it when the lawyers or regulators come calling. Another worry is security, as enterprises fear that data could more easily be compromised when stored offsite', zo gaat Radicati verder. Die angst is niet helemaal ten onrechte. De term 'archiving' die in het rapport, en door vele hosters, gebruikt wordt, wordt vooral gebruikt als een synoniem voor 'storage', opslag. Tussen archivering en opslag zit een gigantisch verschil. Archiveren betreft een volledige garantie van een contextueel te reconstrueren bestand, waarvan onomstotelijk vaststaat dat het is zoals het moet zijn, waarvan de authenticiteit en integriteit is gewaarborgd en dat in juridische zaken als 'hard' bewijs kan worden gebruikt. Storage biedt enkel de opslag van objecten en zorgt ervoor dat ik die wanneer ik wil kan opvragen. Het gaat dus minder ver dan werkelijk archiveren.

 


Het staat buiten kijf dat extra-opslagcapaciteit alsmede grotere beveiliging van groot belang zijn gezien de enorme toename van de gegenereerde documenten, e-mail, instant messaging, e-commerce e.d. De daarnaast steeds toenemende eisen voor compliance, contextuele reconstructie en beveiliging maken storage/archiving een steeds belangrijkere functionaliteit. Maar de afnemers zijn er blijkbaar nog niet van overtuigd dat online storage ook werkelijk archivering is. Ondanks het feit dat Radicati aangeeft dat 'hosted archiving is cheaper, easier to deploy and typically provides enterprises with the latest and greatest features. … There are no hardware or compatibility issues. You can have it up and running in hours, and it provides a predictable cost. On-site solutions require tons of tech expertise and blow budgets as unexpected integration issues typically occur'. De langzame adoptie van externe opslag is aan het veranderen. De markt groeit 300 – 400 % per jaar, zo zegt Radicati, die voorspelt dat de markt 'will go from $558 million in 200 to $2.7 billion by 2012'. Die groei zal vooral komen als bedrijven zich gaan realiseren dat er betrouwbare hosters zijn in de markt. 'For the small enterprise, those with less than 50 employees, the return on investment is justification alone to use a hosted solution', zegt Doug Howard, Chief Strategy Officer bij e-mail hostingbedrijf USA.NET. 'The big objection today is the trust issue. We'll continue to have the issues but as soon as enterprises begin getting more comfortable with outsourcing, the situation will change'. En als de hosting leveranciers in staat zijn naast opslag ook archivering te realiseren, waar contextuele reconstructie verzekerd is, dan is een 'booming market' verzekerd.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.