Radio moet digitaal

24 juni 2009

Dat is volgens Frank Heemskerk, staatssecretaris van Economische Zaken, de strekking van zijn plannen voor de etherradio in Nederland. Door digitalisering van de huidige analoge radio kunnen er op termijn meer (diverse) zenders worden geaccommodeerd en neemt voor de consument zowel de geluidskwaliteit als het luistergemak toe. Zo is digitale radio in de auto storingvrij en in cd-kwaliteit te ontvangen. Digitalisering maakt het daarnaast volgens Heemskerk mogelijk om radio te verrijken met nieuwe innovatieve diensten, zoals het eenvoudig opnemen van net beluisterde nummers en het terugluisteren van file-informatie. Om digitalisering van de Nederlandse etherradio mogelijk te maken worden de commerciële frequentie vergunningen voor zowel de FM als de AM, die in september 2011 aflopen, verlengd voor zes jaar. De FM vergunninghouders betalen hiervoor een marktconforme vergoeding. Hieraan is de voorwaarde verbonden dat zij de komende zes jaar tevens uitzenden via de zogenaamde TDAB-frequenties (etherruimte voor digitale radio). De vergunninghouders zorgen er zo voor dat digitale radio via TDAB per 1 september 2015 in ten minste 80 procent van Nederland is te ontvangen en digitale radio in Nederland echt vorm krijgt. Wanneer digitale radio echt voldoende bereik heeft onder luisteraars kan zo op termijn voorzichtig begonnen worden met vervangen van analoge etherradio door digitale radio.


In een brief aan de Tweede Kamer over de plannen schrijft Heemskerk mede namens minister Plasterk (OCW) verder dat hij ook ruimte vrijmaakt voor nieuwkomers op de radiomarkt. Hiervoor worden de twee recent aan de staat teruggevallen landelijke FM-vergunningen gebruikt. Daarnaast zullen reparatiemaatregelen in gang worden gezet in onder meer Gelderland en steden als Zwolle, Utrecht, Rotterdam en Groningen om een einde te maken aan de ontvangstklachten die zijn ontstaan sinds de verdeling van radiozenders in 2003. Gelet op het belang van een divers media-aanbod voor jongeren zal Heemskerk verder de op jongeren gerichte zender FunX meer ruimte geven zodat deze ook in andere grote steden kan gaan uitzenden. 'Met deze plannen kunnen we voor lange tijd vooruit. Er komt ruimte voor meer zenders door de toe nemende digitalisering. Ook krijgen nieuwe toetreders tot de radiomarkt de ruimte. Hiermee ontstaat een evenwichtig pad waarlangs de markt zelf de digitalisering van de radio verder vorm kan geven. Vooral de consument profiteert hiervan door betere kwaliteit en een diverser en beter aanbod', aldus Heemskerk in een toelichting op de plannen op het Mediapark Jaarcongres in Hilversum. Martin Banga, directeur van Sky Radio en voorzitter van de vereniging van Commerciële Radiostations (VCR) zegt dat: 'Digitaliseren kost veel geld en levert nog weinig op, omdat vrijwel niemand een digitale ontvanger heeft. Het levert vooralsnog geen extra luisteraars op, dus geen extra reclame-inkomsten'. Volgens Banga moet er nog een hoop gebeuren om T-DAB aan de man te krijgen. 'Ik schat dat 2.000 mensen de apparatuur hebben om daadwerkelijk T-DAB te kunnen ontvangen, dus het gaat slechts om een handjevol mensen dat digitaal radio luistert. Vergelijk dat met de 40 miljoen ontvangers die FM kunnen ontvangen. Dat betekent dus dat overstappen naar T-DAB relatief veel geld kost, en maar weinig geld oplevert'.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.