Harvard juristen gaan zich met file-sharing bemoeien

25 mei 2009

Charles Nesson, hoogleraar recht aan de Harvard Law School, begint zich druk te maken om de rechtszaken die door de RIAA worden aangespannen tegen gewone file-sharers in de V.S., die in zijn optiek uit de hand beginnen te lopen. Hij heeft al jarenlang met afgrijzen gezien hoe de RIAA geld van tienduizenden Amerikanen vraagt voor het delen van (vooral) muziek. Hij kwam zelf in het spel toen de federale rechter Nancy Gertner hem vroeg Joel Tenenbaum bij te staan in zijn rechtszaak. Het feit dat de Harvard Law School-juristen in de strijd treden kan een gewenst tegenwicht vormen tegen de RIAA-aanklachten machine. Nesson stelt dat file-sharing fair-use is. Dat argument wordt ook in de andere twee zaken aangevoerd, waarbij Nesson betrokken is. In een van die andere zaken vragen de advocaten zelfs dat de RIAA al het geld terugbetaalt dat ze over de afgelopen jaren heeft geind, onrechtmatig vinden de Harvard-juristen. Het meest bekende geval is dat van Jammie Thomas in Minnesota. Na de eerste zaak verloren te hebben, heeft Thomas deze zomer een nieuw proces, nu met K.A.D. Camara als vertegenwoordiger, een Harvard-afgestudeerde die van Nesson les gehad heeft. En het feit dat Camara als advocaat optreedt is grotendeels te danken aan Nesson. Het studententeam dat tenenbaum verdedigt merkte op dat 'Professor Nesson has played an active role in arranging for Jammie Thomas to be represented. And yes, with support and input from Professor Nesson and and our team, Thomas’ new attorneys will undoubtedly be re-styling and filing some of the arguments we’ve put forth in Joel’s defense here in Boston'.


Of de intrede van Nesson veel effect gaat hebben is nog maar de vraag. Juridisch zijn de claims namelijk nooit getest. Maar Thomas heeft niet veel mogelijkheden meer. De jury in de eerste rechtszaak was niet te overtuigen door haar verklaringen; het aanvallen van de onderliggende wettelijke bepalingen en restricties voor schadebepalingen en de claims van fair use hebben waarschijnlijk meer kans van slagen dan haar eigen verklaringen. Vanuit het studententeam wordt gemedl dat zij 'remain focused on Joel, but Professor Nesson is lending his guidance and inspiration to the other cases. Camara will also get some PR help from us'. En dit is 'sure to boost what is already guaranteed to be a high-profile retrial'. Nesson werkt ook samen met Camara aan de derde zaak, namelijk die tegen student Brittany English. Camara's website, die deze zaak als 'pro bono' classificeert, zegt dat de advocaten 'are asking the courts to declare that statutory damages like these—150,000:1—are unconstitutional and that the RIAA’s campaign to extract settlements from individuals by the threat of such unconstitutional damages is itself unlawful, enjoin the RIAA’s unlawful campaign, and order the RIAA to return the $100M+ that it obtained as a result of its unlawful campaign'. In het onwaarschijnlijke geval dat Nesson, Camara en het Harvard Law School-team al hun doelen bereiken, dan wordt file-sharing ge-herdefinieert als fair use en zal de entertainment industrie ergen 100 miljoen dollar vandaan moeten halen. Debbie Rosenbaum, die de PR afhandelt voor de Harvard Law-studenten zegt dat 'the students will need to recruit more students to work on Joel's case in the Fall, so we will hopefully be able to have enough manpower to take on even more cases then'. Of echter deze Harvard zwaargewicht er in slaagt om de rechtbank te overtuigen van zijn argumenten, zeker indien dat betekent dat er een enorme hoeveelheid toegekende schadevergoedingen als onrechtmatig moet worden geklassificeerd en er veel geld moet worden terugbetaald, is nog maar eens de vraag. Laten we maar eens zien of de rechtbank meegaat in deze redeneringen.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.