Blauwe website ?

7 mei 2009

De blauwe envelop gaat eruit en er komt een 'blauwe' website. Weer een traditie naar de filistijnen…. Belastingbetalers krijgen op internet hun eigen beveiligde actuele betalingsoverzicht van de fiscus. De fiscus wil particulieren en bedrijven zo digitaal sneller inzicht geven in hun belastingschuld en de toeslagen of aftrekposten die ze kunnen claimen. Nu plukken zij de digitale formulieren zelf van het net. Belastingbetalers mogen gegevens zoals hun inkomen, hypotheek en aantal kinderen vanachter de PC direct aanpassen. Met die bijgewerkte opgave kan de Belastingdienst, bijvoorbeeld per kwartaal, voor bedrijven een veel accuratere aanslag opleggen. Daarmee is de fiscus verlost van miljoenen naheffingen. 'Je ziet op elk gewenst moment hoeveel je nog krijgt of moet betalen. Maar de fiscus kan in die digitale box ook nieuws over aftrekposten geven', zo zegt een IT'er, die betrokken is bij de recente schetsen. De persoonlijke webpagina wordt met codes afgeschermd. Alle grote IT-bedrijven werken met de fiscus samen. Eind dit jaar zou de Belastingdienst volgens deze notities willen beginnen. Staatssecretaris De Jager probeert met deze operatie de belastingbetaling sterk te vereenvoudigen.


'Maar de Belastingdienst profiteert hier zelf ook enorm van. Die wordt straks niet langer opgescheept met miljoenen aan wijzingen waarop de fiscus weer zeer formeel moet reageren', zo zegt een accountant. 'Die werkwijze kost nu zeer veel tijd én veel geld: bij elke wijziging hoort een lange juridische reeks van antwoorden. Die papierberg schrappen, bespaart de fiscus honderden miljoenen'. 'We werken aan ontwerpen', bevestigt een woordvoerder de modernisering. 'Maar de operatie kan nog jaren in beslag nemen'. Eerst moet de Belastingdienst het nieuwe computersysteem voor toeslagen afbouwen. Betrokken organisaties vinden invoering over enkele jaren helemaal niet erg. 'Na de enorme drama’s afgelopen jaren met series computerfouten en miljoenen verkeerde aanslagen, moet dit heel zorgvuldig', zo zegt een anonieme bestuurder. 'Iedereen dringt nu bij de fiscus aan op geduldige, foutloze invoering'. De persoonlijke digitale blauwe brief volgt op de huidige vooringevulde aangifte. Particulieren met nauwelijks veranderende inkomsten hoeven, als zij daarmee akkoord gaan, zelf bijna niets meer in te vullen. Daarvan hebben vorig belastingjaar tot april bijna een miljoen particulieren gebruik gemaakt. Volgens de woordvoerder van het ministerie van financiën kan er met het digitaliseren van het systeem veel worden bespaard. 'Je zou je kunnen voorstellen dat dat een hele hoop scheelt qua administratieve handelingen. En dat er dus op termijn een hele papierwinkel kan verdwijnen'. Toch heeft dit nog veel voeten in aarde zo moet het huidige toelagensysteem nog helemaal worden omgebouwd. 'In de loop naar een volledige persoonlijke internetpagina, zal de Belastingdienst in de komende jaren stapje voor stapje elementen van de persoonlijke pagina invoeren. Voorbeeld daarvan is de vooringevulde aangifte die per 1 maart dit jaar is ingevoerd', zo zegt staatssecretaris De Jager. De fiscus heeft ook banken en verzekeraars gevraagd mee te doen met het systeem. Daardoor zullen banksaldi en hypotheekrentes kunnen worden ingezien. De Jager: 'Doel van de hele operatie is dat het voor particulieren en bedrijven makkelijker is zaken te doen met de Belastingdienst'. Voordat het systeem werkt, moet de complete belastingwetgeving worden aangepast. Wat ons betreft is enige voorzichtigheid zeker op zijn plaats gezien de problemen die er geweest zijn met de digitale gegevensverwerking bij de Belastingdienst. Dit is weer zo'n ambitieus project, waarvan er zal zovele de eindstreep niet gehaald hebben. Afwachten dus. De blauwe envelop zal nog wel even blijven….

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.