Firefox haalt Internet Explorer in…

31 maart 2009

Een week na de lancering van Internet Explorer 8 (IE8), gaat zijn groei vooral ten koste van IE7. Volgens het rapport van Net Applications werd IE8 gebruikt door 2,55% van de internetgebruikers tussen 22 en 28 maart. De groei bedraagt een 3% per week. Maar het is IE7 dat hiervoor heeft moeten boeten, met een daling van 2,4% sinds februari. Gek genoeg wordt IE6 (waarvan de geboorte dateert van 2001, voor de lancering van XP) nog wel gebruikt door 18,28% tegenover 18,85% in februari. De concurrenten van Microsoft hebben niet geleden onder de komst van de nieuwe browser. Firefox (Mozilla) heeft geen enkele gebruiker verloren en Safari (Apple) is veilig dankzij de incompatibiliteit van IE8 met Mac OS X. Er zal geen champagne zijn ontkurkt bij softwareontwikkelaar Mozilla, maar blij zijn ze bij het bedrijf ongetwijfeld. Firefox 3 is in Europa namelijk concurrent IE 7 voorbijgestreeft als het gaat om marktaandeel. Firefox 3 en IE 7 zijn de populairste versies van de browsers van Mozilla en Microsoft met in Europa respectievelijk een marktaandeel van 35,09 en 34,51 procent. In totaal loopt Microsoft echter nog steeds voor, omdat IE 6 ook een groot marktaandeel heeft (11,92 procent). De vorige versie van Firefox staat op slechts 3,1 procent. In totaal loopt Firefox in Europa nu nog zo'n 10 procentpunten achter op IE. Wereldwijd is dit verschil nog een stuk groter: bijna 34 procentpunten.


Waarom Firefox in Europa zo populair is, wordt niet echt duidelijk. Firefox heeft sinds eind augustus een gigantische groei doorgemaakt ten koste van IE 6 en 7. Beide browsers van Microsoft zagen in diezelfde periode het aantal gebruikers afnemen. Als alle versies van IE en Firefox als één browser gezien worden, dan behoudt IE een voorsprong van ongeveer 12 procent. Het grootste deel van de overgebleven markt wordt bezet door Google's Chrome, Apple's Safari en Opera. Opera is van deze drie browsers het grootst met 6,9 procent, gevolgd door Safari met 2,54 procent en als laatste Chrome met 1,96 procent. Ons kikkerlandje is geen goede maatstaf voor het browsergebruik in Europa, Firefox 3.0 komt hier net voorbij de 20 procent, terwijl IE ruim aan kop gaat met 57 procent. Meer dan de helft van alle internetgebruikers in Nederland blijft de browser van Microsoft vooralsnog trouw. Het martkaandeel van Chrome in Nederland komt redelijk overeen met de Europese cijfers, 1,7 procent van de Nederlandse computergebruikers surft met de browser van Google. Kijkend naar het gebruik van besturingsystemen in Europa kan geconstateerd worden dat XP nog altijd één van de meest gebruikte besturingssystemen is. Het aantal gebruikers dat nog Windows XP gebruikt daalde wel licht de afgelopen maanden, maar met een marktaandeel van bijna 70 procent heeft het nog altijd een groot deel van de markt in handen. Daarbij verliest XP nauwelijks terrein op concurrenten als Mac OS X, maar ook Windows Vista weet weinig invloed uit te oefenen op het gebruik van XP. Vista zet zelfs een kleine daling in en heeft nu een marktaandeel van 23,45 procent. Ook in Nederland wordt Windows XP nog massaal gebruikt. Veel consumenten en bedrijven blijven bij het stabiele besturingssysteem en durven de stap naar Vista niet te wagen. Nederlanders lopen ten opzichte van het Europees gemiddelde wel iets voor als het gaat om de overstap naar Vista, momenteel gebruikt 28 procent van alle Nederlanders het, terwijl 63 procent nog met XP werkt.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.