Microsoft gooit het ook op open source

24 maart 2009

Dat Microsoft Windows een proprietary, gesloten besturingssysteem is betekent niet dat het bedrijf geen open source software op haar platform toelaat. Integendeel, het is juist het tegendeel. Terwijl het economisch slecht gaat voelt Microsoft veel druk om manieren te bedenken om Windows goed te laten samenwerken met open soirce applicaties, die steeds belangrijker worden nu veel bedrijven naar flexibiliteit zoeken en/of goedkopere alternatieven zoeken voor proprietary software. Dat heeft Microsoft geleid tot een soort unieke visie op 'openheid' die het actief zal promoten op de Open Source Business Conference en de EclipseCon 2009 ontwikkelconferentie. Het is een visie die open source applicaties ziet werken op Windows, wat volgens Sam Ramji, senior directeur platformstrategie bij Microsoft, goed gewerkt heeft met de meer dan 80.000 open source applicaties die beschikbaar zijn voor Windows. 'We're seeing open source applications adopted on the Windows platform', zo zegt Ramji. 'The rationale is that you can use the existing hardware and software investments that you've made to deploy workloads. This is an expanding area of focus and we're busier than ever'. Deze actie van Microsoft komt nu meerdere analisten Linux uitroepen als een 'winner' ten tijde van deze recessie. Microsoft gaat er vanuit dat het kan profiteren van het lagekosten-imago van open source.


Ramji zegt dat 'one of my chief focuses is on how customers are using the Windows platform in a downturn, when enterprises are deferring non-critical hardware and software purchases. Having Windows as a platform play for open source software deployment is key to the company's continued ability to weather the worst of the slowdown'. In het bijzonder wees Ramji er op dat hij gelooft dat 'the work that Microsoft has done to support PHP and Java on top of Windows is a key part of the resiliency of Microsoft's operating systems business. The company has been working with commercial PHP sponsor Zend for the last several years to improve PHP support on Windows'. Een deel van de groeipotentie komt uit het samenwerken met open source bedrijven als een manier om nieuwe oplossingen te ontwikkelen die aantrekkelijk zijn voor bedrijven, zelfs ten tijden van een recessie. 'We're seeing demand for some of our joint solutions with Novell around Linux and Windows interoperability', zo zei hij. Microsoft werkt ook samen met Red Hat om het Red Hat Linux mogelijk te maken om de werken op de Hyper-V-virtualisatie hypervisor van Microsoft. Microsoft zal zich blijven inspannen om haar platform interessant te maken voor open source softwareleveranciers. Ramji stelde ook dat het bedrijf vorige week Windows Web App Gallery aankondigde, waarin al zeker 10 open source applicaties zijn opgenomen die makkelijk kunnen werken op Windows. 'There are many more applications we want to add — another 50 or 60 PHP Web applications', zo zegt hij. 'There is still work that Microsoft can do to further ensure that PHP runs well on Windows. We're working with Zend and the PHP community not just on historical PHP releases but also on future releases to ensure that Microsoft can add value to next-generation versions of PHP running on Windows'. Ramji stelde ook dat de patentclaims die het bedrijf heeft op open source 'aren't causing any chilling effect on Microsoft's open source plans. We've made so much progress in demonstrating a consistent and rational process for open source adoption of Microsoft technologies and interoperability with non-Microsoft platforms. I feel like we've gained some credit in that area and we do our best. I've been at two significant open source events in the last few weeks and none of attendees have brought up the issues of patents to me'. Wat niet wil zeggen dat het geen pijnpunt is….

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.