IBM neemt Sun over ?

19 maart 2009

IBM voert overnamegesprekken met concurrent Sun Microsystems. IBM zou 6,5 miljard dollar over hebben voor de server- en softwaremaker. Dat is een 100 procent premie op de huidige beurskoers van de noodlijdende serverleverancier. Dat meldt de Wall Street Journal op basis van anonieme betrokkenen. Het is nog verre van zeker dat de gesprekken ook daadwerkelijk resultaten in een overname, waarschuwen diezelfde bronnen. De twee bedrijven zijn directe rivalen, al is er sprake van een David en Goliath-verhouding. Allebei de bedrijven hebben eigen processorplatformen, maken servers en zakelijke software en zijn dus allebei minder afhankelijk van het dominante besturingsysteem Windows en de dominante chipmaker Intel dan hun concurrenten.
Tevens zetten beide concerns flink in op open source-software. Maar juist omdat ze allebei sterk zijn met Unix-systemen, kan een mogelijke acquisitie rekenen op speciale aandacht van mededingingsautoriteiten. Sun Microsystems zit al enige tijd in het verdomhoekje en leidt verlies. Beleggers hebben goeddeels het vertrouwen verloren dat Sun z'n befaamde onderzoek en innovaties ook succesvol op de markt kan brengen. De afgelopen maanden heeft het bedrijf zich min of meer in de etalage gezet. Het zou al overnamegesprekken hebben gevoerd met onder meer HP. Dat bedrijf had echter geen interesse, meldt de Wall Street Journal nu.


Het blijft allemaal speculatie totdat een eventuele deal rond is. Maar een overname door IBM kan grote gevolgen hebben voor het IT-landschap, op alle fronten. Zowel Sun als IBM hebben het in zich om grote spelers te worden in het hele Cloud-gebeuren. Allebei kunnen ze natuurlijk IT-diensten leveren over het web, maar ze kunnen ook de infrastructuur die daarvoor nodig is leveren aan anderen. Op het moment dat de geruchten de ronde deden, deed Sun nog de aankondiging dat het de strijd aangaat met Amazon door een eigen verhuurdienst van rekenkracht en storage. Toch zou het infrastructuur-verhaal wel eens interessanter kunnen zijn. De bedrijven bezien de cloud op eenzelfde manier. De nadruk ligt erg op de infrastructuur. Het staat buiten kijf dat een IBM-Sun combinatie een formidabel blok zou vormen op hardwaregebied. IBM heeft wereldwijd een marktaandeel in servers van 36 procent. Sun kopen zou dat getal opkrikken naar meer dan 45 procent; dat is meer dan HP en Dell bij elkaar. Tel die drie bij elkaar op, en ze hebben 85 procent in handen. Wat op de lange termijn wel gaat spelen, is hoe IBM omgaat met de SPARC-machines. Wellicht dat klanten onder druk worden gezet om over te stappen op IBM's eigen Power-processor. IBM zou ook een sprong maken in de markt van externe schijfopslag. Eind vorig jaar had Big Blue daar een marktaandeel van 15,7 procent wereldwijd. Een jaar daarvoor was dat nog 17,7 procent. Met Sun gaat dat naar iets meer dan 20 procent, maar dat is nog steeds minder dan de 23,3 procent die EMC kan overleggen. De overname zou voor IBM ook betekenen dat ze een geduchte concurrent uitschakelen op het gebied van tape-systemen voor grote bedrijven. De hard- en software voor virtuele desktops van Sun brengt IBM in een betere positie ten opzichte van HP. Ook IBM's afhankelijkheid van VMware neemt af. IBM en Sun zijn beide erg grote jongens in het databaseveld, IBM met DB2 en Sun met de overname vorig jaar van MySQL. IBM heeft al meerdere database-beheersystemen in portfolio, en lijkt goedgezind te zijn jegens open source. Er is geen reden om te denken dat IBM MySQL, of willekeurig elk ander DBMS, in de uitverkoop zou doen. Sun heeft telkens benadrukt dat het hun ernst is als het gaat om open source. Ze gebruiken ook termen als 'open storage' en 'open cloud' voor een aantal van hun producten, en het kan ook reden zijn voor IBM om te azen op het bedrijf. IBM zou zeker geïnteresseerd kunnen zijn om hun belang in het Javaplatform uit te breiden, iets waar Sun nog een dikke vinger in de pap heeft. Java is belangrijk voor IBM omdat het op alle IBM servers draait, en omdat het de fundering is voor het hele middleware-portfolio (WepSphere voor transacties, DB2 en het beheerframework van Tivoli) en Lotus Notes. IBM en Sun zijn het technologisch meer met elkaar eens dan dat ze zich tegen elkaar verzetten op andere terreinen. Als het gaat om bedrijfscultuur, dan staat Sun meer voor een innovatieve, soms dwarse, denkwijze die op het oog niet heel goed mengt met de formele bedrijfscultuur die IBM voorstaat. Het wordt een grote uitdaging voor IBM om Sun en diens werknemers goed mee te krijgen, terwijl hun innovatiekracht behouden blijft.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.