Franse politie bespaart miljoenen met de adoptie van Ubuntu.

16 maart 2009

Een recent rapport licht toe dat de Franse nationale politie ongeveer 50 miljoen euro bespaard heeft sinds 2004 door over te gaan op open source software en een deel van de werkstations te migreren van Windows naar Ubuntu. Het plan om de Linux distributie naar alle 90.000 werkstations bij de politie uit te rollen voor 2015 wordt doorgezet en moet nog meer besparingen gaan opleveren. De Gendarmerie Nationale stelt miljoenen dollars bespaard te hebben met het verplaatsen van Windows door Ubuntu. De omzetting begon in 2005 toen het Microsoft Office verving door OpenOffice in de gehele organisatie. Geleidelijk werden daarna andere open source applicaties geaccepteerd, waaronder Firefox en Thunderbird. Na de introductie van Windows Vista in 2006 besloot de politie Windows uit te faseren en geleidelijk te migreren naar Ubuntu. Op dit moment is de migratie zover gevorderd dat 5000 werkstations gebruik maken van Ubuntu. Gebaseerd op het succes van deze pilot-implementatie wil de politie aan het eind van het jaar 15000 werkstations gemigreerd hebben. Het doel is om in 2015 alle 90.000 werkstations op Ubuntu te hebben omgezet.


Een rapportage gepubliceerd door het Open Source Observatory van de Europese Commissie geeft details van een presentatie op het NOiV Congres door Luitenant-Kolonel Xavier Guimard van de Gendarmerie Nationale. Guimard stelt 'that the Gendarmerie has been able to reduce its annual IT budget by 70 percent without having to reduce its capabilities'. Hij vervolgt met te zeggen dat 'Since 2004, the Gendarmerie has saved up to € 50 million on licensing and maintenance costs as a result of the migration strategy'. Hij gelooft dat de migratie van Windows naar Ubuntu minder problemen vergde dan het zou zijn tegen gekomen bij een update naar Windows Vista. 'Moving from Microsoft XP to Vista would not have brought us many advantages and Microsoft said it would require training of users', zo zei de kolonel. 'Moving from XP to Ubuntu, however, proved very easy. The two biggest differences are the icons and the games. Games are not our priority'. Ondersteuning van open standaarden is een belangrijk onderdeel van het IT-beleid van de Gendarmerie. 'Standards-based technologies give us more freedom to choose which vendors we adopt and also makes it easier for us to interoperate with other government networks'. Volgens Guimard is gebleken dat open source software beter om kan gaan met open standaarden. Daarbij is het beheer op afstand door gebruik te maken van Linux stukken makkelijker geworden. In Frankrijk is Linux populair: ook enkele andere regeringsorganen hebben het besturingssysteem in gebruik genomen, De Assemblee Nationale gebruikt Ubuntu op ongeveer 1000 werkstations en het ministerie van landbouw gebruikt Mandriva Linux. Het succes van de Ubuntu-migratie bij de Gendarmerie reflecteert een aantal opkomende IT trends, zo zegt Guimard. 'First, it represents the rising influence of community-driven distros which are largely supported internally by the organizations that adopt them'. Analisten hebben een groeiende voorkeur bespeurd voor deze benadering die goedkoper kan zijn dan het adopteren van een conventionele 'enterprise distro' zoals Red Hat of Novell die jaarlijkse commerciele ondersteuning bieden op contractbasis. 'The Gendarmerie migration also demonstrates the significant cost savings that governments can get from adopting open source software', zo gaat Guimard verder. Als de wereldwijde financiele crisis doorzet en de druk op de budgetten stijgt zullen overheden steeds vaker naar open source oplossingen gaan kijken om de IT kosten te verlagen. Zowel in Canada als in Engeland zijn dergelijke stappen te bespeuren.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.