Ook virtuele machines in backup- en rampenplannen

3 maart 2009

Veel bedrijven zetten virtualisatie in om kosten te drukken. Maar veel van deze bedrijven zijn niet in staat deze virtuele machines te managen of te backuppen, omdat de tools niet beschikbaar zijn of omdat ze niet weten welke tools ze moeten gebruiken. Sommige leveranciers willen dat gaan veranderen. Zowel VMware, Microsoft, Citrix als Red Hat kondigen managementmogelijkheden aan voor hun virtuele machines, hoewel de meeste hiervan niet voor het eind van het jaar beschikbaar zijn. En dat de leveranciers dat doen is geen wonder: Gartner voorspelt dat de server virtualisatiemarkt qua omzetten 42 % zal stijgen in 2009, van 913 miljoen tot 1,3 miljard dollar. 'Server virtualization management will be the primary source of growth in the virtualization market as hyper visor software functionality – key to virtualizing a server – rapidly moves to hardware', zo stelt Alan Dayley, onerzoeksdirecteur bij Gartner. Citrix, Microsoft en Red Hat proberen hun achterstand op VMware in te halen, maar de managementmogelijkheden voor virtualisatie die VMware biedt ziet dat bedrijf als de nieuwste grote groeimarkt. Het heeft daar dan ook zwaar op ingezet. Andi Mann, onderzoeksdirecteur van Enterprise Management Associates, denkt dat VMware de leider in de markt blijft, in ieder geval zeker in de nabije toekomst.


'Many of the management capabilities Microsoft and Citrix announced are just catching up to VMware's advanced add-on features', zo stelt hij. 'Red Hat is not even in the picture. Red Hat's KVM is way back in the pack in terms of even the most basic features and manageability. Red Hat is trying to get into the virtualization fight, but it is leading with a glass chin, and is just going to get a bloody nose for its trouble'. 'With a combination of VMware and Neverfail or another third party high availability tool your whole physical and virtual data center is covered', zo vervolgt Mann. 'Solutions for automated recovery and disaster recovery of virtualized systems make businesses more competitive and profitable because they speed up recovery from crashes and system failures'. Citrix positie is sterk sinds het afgelopen maand een partnership aanging met VMLogix, waardoor het de beschikking krijgt over Application Lifecycle Management in haar XenServer. Deze mogelijkheden bieden Citrix de mogelijkheid om verschillende virtualisatie platformen te managen, terwijl de andere leveranciers zich beperken tot platform-specifieke producten. Grote leveranciers als HP en IBM hebben hun tools voor de fysieke omgeving wel uitgebreid naar virtuele omgevingen, maar volgens experts zijn ze niet goed in staat virtuele omgevingen te beheren, omdat het management van virtuele machines anders is dan van fysieke omgevingen. 'On the other hand, all the major virtualization players focus mainly on their own environments, so that will hamper their growth. The average environment has multiple hypervisors, and will retain a mixed physical-virtual deployment through 2010 at least', zo zegt Mann. 'Solutions that manage multiple hypervisors, and both physical and virtual systems, are going to be the winners in the long run'. Toch kansen voor de HP's en de IBM's dus.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.