Wikipedia breidt opslagcapaciteit aanzienlijk uit

20 januari 2009

Wikipedia maakt zich klaar voor een enorme toename van de digitale content door de ingebruikname van nieuwe servers en opslagcapaciteit om om te kunnen gaan met de verwachtte toename van de grote foto- en videouploads. Brion Vibber, Chief Technology Officer van de Wikimedia Foudation, die Wikipedia exploiteert, zegt dat: 'Video file sizes are quickly reaching the dozens and hundreds of megabytes, and the proliferation of high-megapixel cameras means even small photos can take up a few megabytes'. Tot vroeg in 2008 had Wikipedia slechts 2 TB aan opslagcapaciteit. 'For a long time, we just did not have the capacity [to handle very large media files]', zo zegt Vibber. Wikipedia heeft de caciteit sindsdien aanzienlijk uitgebreid, eerst naar 24 TB en nu naar 48 TB. Ook de upload limieten qua bestandsgrootte werden aangepast, van 20 MB naar 100 MB. 'The amount of storage actually being used is about 5TB but that will grow quickly', zo zegt Vibber. 'For example, users are uploading public domain classical music, and some recordings can last a half-hour. Documentary films that are out of copyright are also being uploaded, and some users are struggling to keep files under the 100MB limit'. Voorbereiden op de (nabije) toekomst, zo noemen we dat.


Vibber's doel op lange termijn is om gebruikers ' feature-length, high-quality videos' te laten uploaden, maar, zo zegt hij, naast de capaciteitsgrenzen zijn er ook uidagingen daar waar het gaat om bestanden in het juiste formaat te krijgen en in de fysieke verplaatsingen van grote bestanden. 'There's no limit, and there's no practical limit', zo vervolgt Vibber. 'The limits will get bigger and bigger to where it will be relatively easy for someone who has a legitimate need to upload a two-hour video of good quality'. Wikipedia's nieuwe servers en opslagmogelijkheden werden geleverd door Sun, die naast donaties de servers ook tegen speciale prijzen leverde. Wikipedia, dat nu meer dan 10 miljard pageviews per maand genereert, gebruikt ook Sun's MySQL als het belangrijks Database Managementsysteem. Wikimedia gebruikt een datacentrum in Tampa als belangrijkste onderdeel van haar infrastructuur, en heeft cachingcentra in Amsterdam en Zuid-Korea. Volgens Vibber heeft het bedrijf rond de 450 servers van verschillende leveranciers. 'Our technology goals this year and next include improving usability, making it easier to edit articles and upload videos and photos, and integration with media file sites like Flickr', zo stelt Vibber. De donaties van Sun kwamen tijdens een grote actie van Wikimedia voor de inzameling van geld. 125.000 gebruikers schonken in totaal 6 miljoen dollar, 'allowing us to fund operations through the end of its fiscal year on June 30'. Wikimedia is een nonprodit organisatie en gebruikt geen advertenties, zodat het afhankelijk is van donaties, schenkingen en subsidies.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.