RIAA stopt met rechtszaken

19 december 2008

De Amerikaanse platenbranche stopt met zijn rechtszaken tegen individuele downloaders. De RIAA wil samen met providers piraten offline halen. In 2003 begon de Recording Industry Association of America (RIAA) een grootschalig juridisch offensief om het illegaal kopiëren van muziek tegen gaan. Zo'n 35.000 downloaders werden aangeklaagd en wie een juridische schikking weigerde, werd voor de rechter gesleept. Deze agressieve tactiek moest andere downloaders bang maken, maar volgens de Wall Street Journal zal de RIAA deze strategie gaan verlaten. In plaats daarvan wil de RIAA samenwerken met providers. Providers ontvangen een een email wanneer de branche-associatie merkt dat een gebruiker op grote schaal muziek aanbiedt. De ISP zal vervolgens de uploader waarschuwen met het verzoek om het illegaal gedrag te staken. Als de klant volhard in de schending van auteursrechten volgen meer waarschuwingen, kan de internetverbinding worden afgeknepen en als uiterste strafmaatregel wordt de verbinding volledig verbroken. De RIAA bevestigde de plannen tegenover de Wall Street Journal. Er zouden al overeenkomsten zijn met diverse providers, maar de RIAA wil nog geen namen noemen. Het grote aantal juridische procedures van de RIAA heeft de afgelopen jaren veel onrust gezaaid. De RIAA is ervan beschuldigd dat het bij zijn zoektocht naar illegale uploaders zelf de wet heeft overtreden, en daarnaast beging de groep diverse flaters waarbij grootmoeders of gehandicapten zonder internetabonnement valselijk werden beschuldigd.


De nieuwe aanpak doet sterk denken aan een Franse wet waarbij providers de internetverbinding van piraten verbreken. Frankrijk heeft (nog) zonder succes geprobeerd om zijn regels te exporteren naar Europa. 'It isn't clear that the new strategy will work or how effective the collaboration with the ISPs will be. There isn't any silver-bullet anti-piracy solution', zegt Eric Garland, president van BigChampagne LLC, een consultancy die zich exclusief bezighoudt met piraterij. Garland zegt dat hij het een goed idee vindt om meer met de klanten samen te werken. 'In the years since the RIAA began its mass legal action, it has become abundantly clear that the carrot is far more important than the stick'. De muziekindustrie begon te ontdekken dat rechtszaken hun nut aan het verliezen waren. 'I'd give them credit for stopping what they've already been doing because it's been so destructive', zegt Brian Toder, een advocaat die een client in een 'high-profile file-sharing case' vertegenwoordigd. Zijn client is nog niet van de problemen af. De RIAA gaat door met de uitstaande rechtszaken. In de zomer begon de Attorney General van New York, Andrew Cuomo, met onderhandelingen tussen de muziekindustrie en de providers die de zorgen over piraterij zou kunnen oplossen. 'We wanted to end the litigation. It's not helpful'. De RIAA gelooft dat deze nieuwe strategie meer mensen kan bereiken. 'Part of the issue with infringement is for people to be aware that their actions are not anonymous', zo zegt een woordvoerder van de organisatie. 'Over the course of five years, the marketplace has changed. Litigation was successful in raising the public's awareness that file-sharing is illegal, but now we want to try a strategy we think can prove more successful'. De RIAA stelt dat 'piracy would have been even worse without the lawsuits. The percentage of Internet users who download music over the Internet has remained fairly constant, hovering around 19% over the past few years. However, the volume of music files shared over the Internet has grown steadily'. Muziekverkopen dalen echter aanzienlijk. En of deze strategie daar verandering in brengt is nog maar eens de vraag.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.