Microsoft publiceert documentatie over ODF- en OXML-implementatie

17 december 2008

Microsoft heeft documentatie over zijn implementatie van het ODF-formaat in Office 2007 SP2 gepubliceerd en doet dat binnenkort ook voor OXML. Het bedrijf geeft aan de interoperabiliteit met andere software te willen verbeteren. Met de informatie op de Microsoft-site Document Interop Initiative kunnen ontwikkelaars nagaan of en hoe bepaalde elementen uit de ODF- en de OXML-specificaties in Office 2007 met Service Pack 2 ondersteund worden. In die Office-release, die in 2009 beschikbaar komt, worden versie 1.1 van de ODF-specificatie en ECMA 376 Edition 1 van de OXML-standaard ondersteund (dus blijkbaar niet van de ISO-variant ervan en dat is verbazend !). De informatie over implementaties is om verschillende redenen van belang, betoogt Microsoft. Zo zijn specificaties soms ambigu, wat verschillende implementaties mogelijk maakt, of er is sprake van een keuze van de ontwikkelaar om de specificatie niet of anders te implementeren. Door inzichtelijk te maken welke keuzes de ontwikkelaars van Microsoft hebben gemaakt, moeten problemen in andere implementaties van de specificaties worden voorkomen. Microsoft lost met de publicatie een belofte in die het in de lente van 2008 deed. Het bedrijf stelde toen dat het support voor het opensourceformaat ODF aan Office 2007 zou toevoegen en het zo volledig mogelijk zou ondersteunen.


Binnen enkele weken zal de softwaregigant vergelijkbare details openbaar maken over de implementatie van het eigen OXML-bestandsformaat. De informatie is vooral interessant voor ontwikkelaars van derde partijen. De details geven een uitgebreide indruk van de manier waarop ODF en OXML geïmplementeerd gaan worden in SP2. Volgens productmanager Doug Mahugh is dat een revolutionaire stap. 'The information was valuable enough that it would have been viewed five years ago as giving up competitive advantage and thus would not have been released publicly. The company now is sincere about promoting interoperability with other formats and applications, and encourage other software vendors to be equally transparent'. Mahugh noemt een aantal voorbeelden, waaronder een applicatie die Word 2007-bestanden kan openen in andere browsers dan IE, zoals Firefox. Ook Novell’s versie van de OpenOffice.org Suite en Apple’s Mac OS X bieden inmiddels ondersteuning voor OOXML. Microsoft bleef lange tijd bij het standpunt dat ondersteuning voor open bestandsformaten overbodig was, vooral omdat zijn bedrijfseigen formaten de-facto standaarden waren geworden. Maar uiteindelijk heeft de softwaregigant zijn mening gewijzigd. De koerswijziging is naar verluidt voor een groot deel te danken aan felle kritiek van de EU. 'This type of information enables developers to see which direction a vendor is taking and make informed decisions about their own efforts to interoperate', zo geeft een verklaring van Microsoft te kennen. 'File format standards typically allow additional application-specific information (such as certain user customizations) to be written to file. By providing this information vendors allow developers to correctly interpret the additional data'. 'There are some things we do in Office that are just not in ODF', zo zei Mahugh. 'In these document format standards it's common for the standard to allow for a wide set of capabilities. For instance, the ODF spec allows for huge page sizes; Office has smaller page sizes. Also, on font weight, Office has regular or bold, but the ODF spec allows for many gradations. So we map that to normal or bold. We try to make it easy for implementers to use. We provide a lot of detail, and a level of information and detail that is unprecedented in a document format'.

 

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.