Nieuwe ‘groene’ laptopaccu’s van HP

11 december 2008

HP heeft laten weten dat het een nieuwe lijn van Enviro-batterijen gaat leveren voor de notebooksgebruikers die graag willen dat hun accu's langer mee gaan en duurzamer zijn dan de huidige accu's. HP en Boston Power, een start-up, hebben de Sonata lithiumionbatterijen al drie jaar lang getest. Zelfs na deze lange tijd beschikken de batterijen nog altijd over 80 procent van hun oorspronkelijke laadvermogen, zo vertelde Hewlett Packard. Normaal gesproken is het zo dat een batterij zijn oorspronkelijke kracht al begint te verliezen na 150 keer opgeladen te zijn. Boston Power vertelt dat deze nieuwe batterij zelfs na 1000 keer opladen nog zo goed als nieuw is. De Sonata-accu's zullen tussen de twintig en dertig dollar meer kosten dan de batterijen die op dit moment beschikbaar zijn voor de consumentenlaptops van HP. De nieuwe accu's zullen enkel beschikbaar zijn in een aantal speciaal geselecteerde consumentennotebooks, maar kunnen ook in compatible computers worden geplaatst. De accu's zijn daarnaast ook milieuvriendelijker dan de huidige varianten, doordat er geen PVC of zware metalen gebruikt zijn bij het productieproces. En als een plus kunnen de accu's ook gerecycled worden. Boston Power zegt zelf dat het kopen van een product dat drie jaar mee gaat in plaats van meerdere batterijen moeten kopen in hetzelfde tijdsbestek sowieso al een stuk milieuvriendelijker en beter voor de economie is.


'The value proposition that we offer is a product that shows four to five times the run time of any other Li-ion battery in the industry', zo zegt Christina Lampe-Önnerud, oprichter en Chief Executive Officer van Boston-Power. 'It doesn't fade and you can have it for three years instead of the six months that batteries today start fading at'. De accu laast zich tot 80 % van zijn vermogen in 30 minuten tijd; dat is snel, want de meeste accu's doen er ongeveer twee uren om op dat niveau te komen. Betere accu's kunnen leveranciers behoeden voor accu-gerelateerde branden en terugroep-acties, die de laatste tijd zich hebben voorgedaan. 'Boston-Power's battery technology prevents those overheating problems', zegt Lampe-Önnerud. 'If the notebook feeds wrong voltage, our cell detects that within four to six minutes and just shuts down at 60 or 70 degrees. With current technology batteries will take about 20 minutes to detect the wrong voltage and reach temperatures over 100 degrees centigrade'. HP zegt met deze accu's een driejarige garantie af te geven, de langste accu-garantie beschikbaar. De overeenkomst met HP zet Boston Power in de accumarkt neer als concurrent van Sony en Panasonic. Het onderscheid met die partijen is dast Boston Power de nadruk met name legt op het maken van milieutechnisch verantwoordelijke producten, die geen grote 'voetafdruk' na laten op de omgeving. 'By partnering with Boston Power, we are able to offer our customers batteries with a longer life span and help reduce the amount of technology waste in landfills', zo zegt Jonathan Kaye, directuer consumentennotebooks bij HP. Boston Power geeft aan dat 'it uses a new housing for its battery that is made from a metal alloy, rather than iron and will remain intact in the event of a short circuit. Boston-Power also builds a unique interrupt system into its batteries to shut them down permanently in the case of an impending thermal reaction'. Wat ook heel belangrijk is dat met een ladig een gebruiker met gemaak vier uur achtereen kan blijven werken. Het bedrijf plant ook 'to move into the rechargeable battery market for hybrid and plug-in electric vehicles'.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.