Razendsnelle Grid maakt huidig Internet karrespoor

7 april 2008

De huidige Internettechnologie zou binnenkort wel eens vervangen kunnen worden door een alternatief dat ongeveer tienduizend keer sneller is. Deze nieuwe technologie, 'the grid' wordt ontwikkeld door wetenschappers van CERN. De organisatie, primair gericht op atoomfysica, stond aan de wieg van het Internet. Tim Berners-Lee heeft hier lange tijd gewerkt. 'The Grid' zou de gebruikers in staat stellen om een volledige film te downloaden in een paar seconden. Zo'n supersnel netwerk zou holografische beelden kunnen versturen. Het maakt het mogelijk online games te spelen met honderdduizend spelers tegelijk. David Britton, hoogleraar Fysica aan Glasgow University en één van de projectleiders, gelooft dat de nieuwe technologie een ware revolutie voor de samenleving teweeg brengt. 'With this kind of computing power, future generations will have the ability to collaborate and communicate in ways older people like me cannot even imagine', zo stelt hij. Hoe snel 'the grid' precies is, wordt komende zomer duidelijk als op 'red button day' de Large Hadron Collider (LHC) wordt ingeschakeld, een deeltjesversneller die gebouwd is om de oorsprong van het universum te onderzoeken.


'The grid' wordt op hetzelfde moment gestart om de gegevens te verwerken die door LHC worden gegenereerd. CERN startte zo rond 2000 met de ontwikkeling van het netwerk, toen de onderzoekers zich er bewust van werden dat de deeltjesversneller op jaarbasis zoveel gegevens zou genereren dat er 64 kilometer CD's zouden worden gebrand. Omdat het huidige Internet een netwerk is dat grotendeels gebaseerd is op kabels en apparatuur bedoeld voor telefonie, is het niet geschikt voor de snelheden die CERN nodig heeft. 'The grid' is dan ook gebouwd van louter glasvezelkabels en moderne routingcentrales. Er zijn geen verouderde componenten aanwezig die het gegevenstransport vertragen. Professor Tony Doyle, technisch directeur van het project en eveneens verbonden aan Glasgow University, legt uit waarom 'the grid' noodzakelijk was: 'We need so much processing power, there would even be an issue about getting enough electricity to run the computers if they were all at Cern. The only answer was a new network powerful enough to send the data instantly to research centres in other countries. That network, in effect a parallel internet, is now built, using fibre optic cables that run from Cern to 11 centres in the United States, Canada, the Far East, Europe and around the world. … From each centre, further connections radiate out to a host of other research institutions using existing high-speed academic networks. It means Britain alone has 8,000 servers on the grid system'. Volgens Ian Bird, projectleider bij CERN wordt 'The grid' zo snel dat mensen hun computer niet meer gebruiken voor de opslag van gegevens, maar in plaats daarvan hun gegevens aan enkel en alleen aan het netwerk zullen toevertrouwen: 'It will lead to what's known as cloud computing, where people keep all their information online and access it from anywhere', zo stelde hij. 'The Grid' zal op korte termijn niet beschikbaar zijn voor consumenten. Het netwerk zal in eerste instantie alleen dienst doen als snel netwerk voor bedrijven en wetenschappers. Het is volgens Doyle echter een kwestie van tijd voordat het netwerk zal doordringen tot de massa en de samenleving voorgoed zal veranderen. 'Projects like the grid will bring huge changes in business and society as well as science', zo zei hij. 'Holographic video conferencing is not that far away. Online gaming could evolve to include many thousands of people, and social networking could become the main way we communicate. The history of the internet shows you cannot predict its real impacts but we know they will be huge'.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.