DNS-filtering heeft geen succes

13 februari 2008

Het is een (bijna) algemeen geaccepteerde 'waarheid' dat internetcensuur als schadelijk en ongewenst wordt beschouwd en alles doet om het onschadelijk te maken. De entertainmentindustrie lijkt dat (net als het denken over DRM) niet in de gaten te hebben. Afgelopen week slaagde de International Federation of the Phonographic Industry (IFPI), de Europese tegenhanger van de Recording Industry Association of America (RIAA) erin om van een Deense rechtbank een vonnis te verkrijgen waarin de belangrijke Deense Internet Service Provider Tele2 opgelegd werd de toegang van klanten naar de BitTorrent file-sharing-website The Pirate Bay af te sluiten. De rechtbank gaf Tele2 opdracht om verzoeken van gebruikers om de Internetserver van The Pirate Bay te bezoeken af te wijzen op de Domain Name System-servers. De blijdschap over het succes van de IFPI zal erg kortdurend geweest zijn, want de juridische overwinning blijkt volslagen waardeloos. Als tactiek om de toegang van Deense Internet gebruikers naar The Pirate Bay te blokkeren is het ineffectief. De verhoogde publieke belangstelling rond het nieuws van de IFPI-actie heeft het niveau van het Deense verkeer naar de Pirate Bay, volgens een blog van de eigenaren van de site, aanzienlijk verhoogd. Daar staat dat 'Actually, the number of visits from Denmark has increased by 12% thanks to [IFPI]'. Ook het verkeer naar de aan The Pirate Bay gelieerde website The Jesper Bay is aanzienlijk toegenomen, alleen al om te leren hoe de DNS-filtering bij Tele2 kan worden omzeild.


De uitspraak van de rechtbank heeft het debat over de Internetfiltering door Internet Service Providers aanzienlijk verhit, vooral nu duidelijk wordt dat de Deense rechtbank met het opleggen van de DNS-filtering bij Tele2 ingaat tegen Europese wetgeving en derhalve een illegale actie heeft veroorzaakt. De rechtbank stelde dat Tele2 geassisteerd had bij copyrightinbreuk, waarbij beschermd materiaal in hun routers werden gekopieerd. 'The telephone company’s dissemination of access to the www.thepiratebay.org entails the transmission of copyright protected material through the companies routers'. Deze claim gaat in tegen het Infosoc Directive, dat ook de basis is van de Deense auteursrechtwet. In artikel 5 van dit directief wordt uitdrukkelijk vermeld dat 'copying in routers is allowed, as an exception to and a limitation of the rights holders’ exclusive rights'. Iedere lidstaat van de EU dient dit te accepteren. Oscar Schwartz, een internetpionier en schrijver in Zweden stelt dat de Deense rechtbank het artikel op onjuiste wijze interpreteert. Dit wordt tevens bevestigd door Cecilia Renfors, een Zweedse rechter en door de Zweedse regering aangesteld als onderzoeker naar bestrijdingswijzen van ongeautoriseerde file-sharing. 'She refers to the former opinion by the Swedish government and reconfirms that a Danish model would NOT be compatible with Article 5.1 in the Infosoc Directive. She also repeats the opinion that the Danish way actually nullifies the whole purpose of that Article', zo stelt Schwartz. Het samenwerkingsverband van Deense ISP's heeft besloten de uitspraak aan te vechten. Schwartz zegt: 'I am surprised that the Danish ISPs have simply accepted the rulings in Denmark when they are so obviously illogical and dangerous. The courts say that any network provider performs 'copying' in their routers. If that is correct the consequences are enormous and The Pirate Bay and the two other cases in Denmark would just be the beginning. I think the case shows that we have to fight all the time. Stand up. Not back down. Work hard. Make research. Try to get the message out to media. What I miss in Sweden, and Denmark of course, is professors and lawyers who are also participating in the fight for communications freedom. Like in the EFF in the U.S. where top professors and lawyers donate time and knowledge to support cases in court. Where are they here?' Het gaat dan ook niet zozeer om de Pirate Bay, het gaat om het filteren van het internetverkeer zelf. Op basis van Europese wetgeving kan dat in ieder geval niet op de manier zoals de rechtbank in Denemarken heeft voorgeschreven.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.