Witte Huis-email: leugens, leugens en feiten

18 januari 2008

Het Witte Huis bezit geen gearchiveerde email-berichten van o.a. het Executive Office van de President en het Office van de vice-president over 473 dagen tussen 2003 en 2005, als tenminste een samenvatting van een intern rapport van het Witte Huis moet worden geloofd. Die samenvatting werd op 17 januari publiek gemaakt door de Democraat Henry Waxman, voorzitter van het House Oversight and Government Reform Committee. Waxman zei dat hij besloten had ' to release the summary after White House spokesman Tony Fratto said yesterday that there is no evidence that any White House e-mails from those years are missing. Fratto's assertion seems to be an unsubstantiated statement that has no relation to the facts they have shared with us'. De claims van Fratto en Waxmann zijn de laatste salvo's in het escalerende dispuut over de missende e-mails van de regering Bush. We berichtten daar vorige week nog over. Waxman zei dat hij getuigenis wil vragen over de zaak in een hearing de komende maand van de raadsman van het Witte Huis Fred F. Fielding, Allen Weinstein (National Archivist van de Verenigde Staten) en Allen R. Swendiman, de directeur van het Office of Administration, dat in 2005 het genoemde interne rapport produceerde. Een andere functionaris van dat bureau stelde 15 januari dat het rapport niet geloofwaardig is, aangezien 'current White House employees have been unable to confirm the veracity of the analysis or to recreate its findings'. Een rapport dat het Witte Huis dus graag wil vergeten, zo te zien.

Het interne onderzoek toonde aan dat voor het Executive Office van de president 'no e-mails were archived on 12 separate days between December 2003 and February 2004', zo zei Waxman. 'Vice President Cheney's office showed no electronic messages on 16 occasions from September 2003 to May 2005'. E-mails zijn ook kwijt (en voor meer dagen) van andere organisatie-onderdelen van het Witte Huis. 'The Council on Environmental Quality and the Council of Economic Advisers, for example, showed no stored e-mails for 2 1/2 months beginning in November 2003. The Office of Management and Budget showed no messages for 59 days — including the period from Nov. 1, 2003, to Dec. 9, 2003 — and the Office of the U.S. Trade Representative showed no e-mail for 73 days'. De regering heeft tot nu toe geweigerd om het rapport en een aantal gerelateerde documenten vrij te geven. Bij die gerelateerde documenten hoort ook een 'large summary chart used in a closed-door briefing conducted for me (Waxman) and other lawmakers last September by Emmet T. Flood, special counsel to the president'. Waxman stelde vervolgens dat 'the briefers took the chart with them when they left', maar dat de staf van de Commissie vele details had genoteerd. Waxman beschreef de bevindingen in een brief aan Fielding, die hij gisteren tevens vrijgaf. 'Mr. Fratto's statements have added to the considerable confusion that exists regarding the status of White House efforts to preserve e-mails', zo schrijft hij. Citizens for Ethics and Responsibility in Washington (CREW), een belangengroep die alle langere tijd bezig is de kwestie op te rakelen, stelden dat 'the White House's new statements are incomplete and contrary to earlier acknowledgments that some e-mails are missing'. Anne Weismann, raadsman van CREW, stelde dat 'the chart referenced in Waxman's letter corresponded to information from an informant who contacted the group and described nearly 500 days between 2003 and 2005 when no e-mails from several White House offices were archived'. Weismann stelde dat de bron 'further described many more days during the same period when the volume of archived e-mail was unusually low. The example I was given is that the average volumes per day in the White House office, for example, was 60,000 to 100,000, yet there were entire weeks when it was as low as five a day'. Fratto zei gisteren dat 'we tried to reconstruct some of the work . . . and could not replicate that or could not authenticate the correctness of the data in that chart'. Hij zei eveneens dat de e-mails zeker nog konden bestaan op backup-tapes die gescheiden van het archief worden bewaard. Therese Payton, Chief Information Officer van het Office of Administration twijfelt eveneens aan de betrouwbaarheid van de betreffende grafiek, maar gaf wel aan dat 'e-mail backup tapes were routinely recycled during the first three years of the Bush administration'. Het Witte Huis stopte met die praktijk in oktober 2003, toen het starte met 'preserving and storing all back-up tapes'. De kans dat data van dit soort hergebruikte tapes reconstrueerbaar is, is bijna nihil. Fratto blijft onverminderd vasthouden aan de verklaring dat er geen bewijs is dat er e-mails gemist worden. Wat wel duidelijk aan het worden is, is dat er het Witte Huis blijkbaar veel aan gelegen is om de rapportage intern te houden. Maar waar gelogen wordt, maken feiten dat duidelijk. En het gaat er steeds meer op lijken dat het Witte Huis lange tijd met leugens (of met verklaringen die niet helemaal juist waren) geprobeerd heeft, inhoudelijk onderzoek tegen te gaan.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.