Aanpassingen in OOXML voldoende ?

3 januari 2007

ECMA International zal de specificatie van Office Open XML (OOXML) (iets) aanpassen om de komende ISO stemmingsronde voor te bereiden. Dat laat de instantie weten in een verklaring van eind december, waarin ze aangeeft dat ongeveer tweederde van het eerdere commentaar is verwerkt. Die aanpassing van de voorgenomen ISO-standaard is nodig aangezien het alternatief voor ODF in de zomer niet voldoende stemmen vergaarde om versneld als ISO-standaard te worden vastgesteld. Voor een overzicht van het geleverde commentaar klik hier. Door specifieke functionaliteiten uit OOXML te halen en als een optie neer te zetten hoopt de ECMA, die de aanvraag formeel indient, die kritiek weg te nemen. De tijd dringt ook, want de organisatie heeft maar tot 14 januari om voorstellen voor veranderingen in te dienen. De nieuwe stemmingsronde is gepland in de laatste week van februari. Een van de belangrijkste commentaarpunten was de aanwezigheid van VML in de standaard, waarmee vector graphics worden getekend. ECMA verwijdert VML nu uit de standaard, om tegemoet te komen aan de kritiek dat deze verouderd is. Ook worden compatibiliteitsinstellingen in OOXML, zoals 'AutoSpaceLikeWord95' verwijderd. Completere beschrijving daarvan worden in een annex geplaatst. Voor een analyse van OOXML en ODF in hun huidige vorm klik hier


'Wat de Ecma feitelijk voorstelt is het verplaatsen van die ondersteuningen van het verplichte normative gedeelte naar het optionele informative deel van de specificatie', zo zegt Hans Bos, woordvoerder voor Microsoft Nederland voor OOXML. 'Een ontwikkelaar die bijvoorbeeld een tekstverwerker schrijft, maar er geen ondersteuning in hoeft voor oudere bestandsformaten, kan ervoor kiezen alleen te voldoen aan het normatieve gedeelte van de OOXML specificatie'. Dat is een erg vreemde mededeling, net als zijn volgende: 'Je kunt standaarden op meerdere manieren inzetten, en met deze voorstellen staat puur de keus open om OOXML in te zetten zonder behoud van bijvoorbeeld oude bestandsformaten'. Dat betekent dat bestaande sjablonen en voorbeeldbrieven in een 'oud' bestandsformaat niet gebruikt kunnen worden, dat oudere documenten niet gelezen kunnen worden e.d. Uiteraard opent het de weg naar een volledige PDF-conversie, maar dat is vaak een omvangrijke klus, waarvoor men terugschrikt. Maar wat betekenen die veranderingen nu eigenlijk ? Zowel Microsoft Office 2007 als de versie die hierna volgt volgen de standaard immers zelf ook niet. ECMA OOXML is niet geimplementeerd door Microsoft, en dat staat met zoveel woorden ook in de spcificatie: 'ECMA OOXML is a format that Microsoft Office 2007 can read'. Het is niet het formaat dat door Microsoft Office wordt 'geschreven', verre van dat. Of zoals Russell Ossendryver in een blog zegt: 'The Scripts, macros, passwords, Sharepoint tagshooks, DRM and other tie-ins used by MS Office 2007 are not part of the ECMA OOXML specification. If you try encrypting a document in Office 2007, it is no longer even a zip file + XML at that point. There is no editor reference application for Office Open XML, so an application can send Office Open files to Microsoft Office, and Microsoft Office can open those files, but any edits are saved in a different format! Launch Microsoft Office and try to save a file in the format specified by the draft standard at ISO. You can’t. There is no compatibility mode in Microsoft Office that limits input to the feature set specified in the official Microsoft Office Open XML draft ISO standard. Any suggestions of interoperability for anyone wanting to support the Microsoft Office Open XML specification is ridiculous, especially since Microsoft itself won’t allow its customers to write to that format'. Microsoft verandert haar programma's niet om compliant te worden met ECMA of ISO OOXML. Het bedrijf zal benadrukken dat OOXML een ISO-standaard is en de gewone gebruiker in de veronderstelling laten dat dat ook het formaat is waarin Microsoft Office alles verwerkt. Nogmaals Ossendryver: 'Microsoft is not concerned about what the global community needs, but is acting strictly to protect its monopoly. … Deprecating some controversial issues shows some of the signs of the significant failures of the format. Shuffling chapters around and putting some parts in the annex is not the answer to technical shortcomings. … There are still major problems with the format as now proposed in its deprecated form, from cultural and linguistics adaptability problems, accessibility issues, to the reliance on the MS Windows product, the guidance to what is called the “DEVMODE” structure, increased Patent problems, added harmonization and interoperability problems, such that third party implementation remains almost impossible. And there are many, many other problems with MOOXML as an ISO standard. And let us not forget the proposed format has never been implemented or tested. Indeed, one wonders if MOOXML can be tested or implemented by any vendor other than Microsoft. MOOXML is still far from achieving acceptance as a true standard. The legacy binary formats remain closed. If a file is one which was converted from an older format of Microsoft Office by DIS29500 and allowed to wrap the old file in xml, it remains unreadable for everyone else. OOXML is still a closed spec tied into to many proprietary formats'.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.