Het lijkt er op dat archivering de hype wordt van 2008

5 december 2007

Archivering van gegevens en 'disaster recovery' lijken de opslagoverwegingen van ICT organisaties in 2008 te gaan domineren, tenminste volgens een onderzoek onder 472 ICT-managers in de Verenigde Staten en Engeland. BridgeHead Software publiceerde haar Annual Information Lifecycle Management (ILM) Audit 2007 en onthult dat de ondervraagde ICT-managers de archivering van bestanden (57 %), email (55 %) en databases (42 %) als de drie belangrijke storagedomeinen vinden voor de komende maanden. De andere twee domeinen in de top vijf zijn 'disaster recovery' (en dat is tijd gezien de slechte prakrische situatie daarvan) met 59 % en backup (55 %). In de top tien staan vervolgens ook nog gegevensbeveiliging (26 %), encryptie van gearchiveerde gegevens (22 %), storage management (13 %), resource management (12 %) en opslagconsolidatie (10 %). Patrick Dowling van BridgeHead Software legt het als volgt uit: 'There has been a clear movement over the last few years to make data highly available and rapidly recoverable to support electronic business applications as they became more important to an organization’s performance and bottom line and as disk storage prices have dropped. But now there is real momentum behind archiving as the data volumes on primary storage have grown out of control. Organizations have started to use archiving to reduce the cost of storing data, make electronic information more accessible to the organization, and impose IT standards for how data is managed'.

Een ander aspect dat veel aandacht gaat krijgen in 2008 is 'groene' opslag, waarbij 84 % van de ICT managers klaagt dat de leveranciers veel meer zouden moeten doen om de energie-efficiency van hun producten te verbeteren. De factoren die de belangstelling voor archivering stimuleren wordt door 75 % van de ondervraagden 'disaster recovery' genoemd, gevolgd door compliance (58 %) en groet van het aantal gegevens (51 %). Dowling vervolgt: 'What the data shows and what may not be generally appreciated is that archiving technology can greatly improve an organization’s ability to recover operations in response to disaster. Multi-copy archiving of fixed content and historical data (the vast majority of an organization’s total online data) provides a cost effective alternative to the more expensive backup and replication which are often best reserved for use on active data only. At the same time that archiving reduces the cost of storing data over the long-term and provides an alternative level of data protection, it also directly ensures compliance with the ever-increasing regulations surrounding long-term data storage and accessibility. In order to comply with new regulations and standards, IT departments are introducing advanced archiving technologies to manage data throughout its lifecycle, guaranteeing data retention, data authenticity, security, compliant media support and handling, and end-of-life destruction'. Een archivaris moet nu toch echt wel enthousiast gaan worden …. De groei van het aantal gegevens is een interessante driver voor archivering; het onderzoek suggereert dat veel organisaties die groei proberen bij te beneb door de primaire opslagcapaciteit te vergroten. Het aantal organisaties dat meer dan 1 Terabyte aan gegevens opslaat in primaire opslag is gegroeid van 59 % in 2006 tot 73 % in 2007. Een op de vijf organisaties slaat nu meer dan 10 TB aan gegevens in de primaire opslag op. 20 tot 50 % van die gegevens zijn inactief en het is onwaarschijnlijk dat ze snel beschikbaar moeten zijn voor toegang. 'Archiving systems can help to address the data growth challenge by automatically moving this inactive data off the primary store to low-cost disk, tape, and optical storage – maintaining the required level of access and security, while preserving higher-cost storage assets for data that is actively being used and greatly reducing the administrative burden of backing up and managing primary storage', zo zegt Dowling. Er zijn nog steeds organisaties (15 %) die zeggen in het geheel niet te archiveren. Het wordt tijd die problematiek serieus aan te pakken en te investeren in de juiste systemen en processen, zegt Dowling. '45 per cent of the survey respondents said they are currently using manual systems for archiving. This can be time consuming, laborious and susceptible to human error and as data accumulates, these organizations are in danger of finding their data management problems getting worse. We also believe that organizations need to move away from departmental archiving and the isolated archive devices which dominate today, often acquired without IT consideration by finance and other business departments. A more effective approach is an enterprise wide system which provides the ability to archive all data types from across the whole organization, regardless of primary storage platform or location. This can help streamline archiving activities under the control of IT and enable the volume of archived data to reach a critical mass that can really help to free up primary storage systems, relieve storage management pressures and reduce costs'. Zoals het er naar uitziet hebben archivarissen een nieuwe bondgenoot gevonden voor hun bedenkingen over de huidige archiveringspraktijken.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.