Franse leverancier schudt opslagmarkt op

21 november 2007

Seanodes, een recentelijk (2002) opgericht bedrijf uit Parijs, introduceerde deze week opslagsoftware die het organisaties mogelijk maakt om restant-opslagcapaciteit op interne applicatie- en webservers als een gevirtualiseerde opslag-pool te gebruiken. Het bedrijf is de eerste in de opslagmarkt die met een dergelijke opslagvirtualisatie het opslagprobleem benadert. Exanodes, zoals de applicatie heet, identificeert ongebruikte opslagcapaciteit in het netwerk van de organisatie die de software gebruikt en maakt deze ongebruikte opslagcapaciteit beschikbaar voor de steeds toenemende opslagbehoeften, zonder direct naar nieuwe opslagservers op zoek te gaan.‘We are doing for storage what VMware has done for applications’, zo zegt de Chief Executive Officer en oprichter van Seanodes, Jacques Baldinger. ‘Exanodes is the exact symmetric: When VMware aggregates, organizes and consolidates CPUs in application servers, Exanodes aggregates, organizes and consolidates storage devices in application servers. With Seanodes' Shared Internal Storage, server virtualization is pushed one step ahead to provide full storage infrastructure virtualization and full storage infrastructure consolidation’.


Exanodes gebruikt de opslagcomponenten in gewone applicatie- en webservers als high-end gevirtualiseerde opslageenheden, waarbij bedrijven in staat gesteld worden om ongebruikte oplsagcapaciteit snel te gebruiken. It sounds radical, I know, but companies that fully utilize our software will not have to buy storage hardware, period’, zo zegt Baldinger. ‘There is a vast amount of capacity within regular [application and web] servers that is generally never touched — it's all just going to waste. Our software recovers and utilizes that wasted capacity.’Het implementeren van Exanodes kan de managementkosten aanzienlijk verlagen, minimaliseert de behoefte aan extra, nieuwe opslagservers, bespaart ruimte en, niet als laatste, vermindert het energieverbruik. Althans als Baldinger geloofd moet worden. ‘The success of VMware Xen, and Microsoft's Virtual Server, has been built by answering a very simple question: Why would I buy a large number of new servers when I already own so much unused processing power in my infrastructure?’, zegt marketingdirecteur Frank Gana. ‘Shared Internal Storage takes advantage of what storage analyst firm IDC has called an ‘inside-out SAN’ (storage area network)’. Exanodes SAN-architectuur schept een ‘self-healing, self-organizing, highly resilient storage infrastructure that enables each node in a system to function as both an application and a storage server’, zo vervolgt Gana. Door de software worden de noodzaak en de kosten van ‘dedicated storage servers’ geelimineerd. ‘The concept and benefits of an inside-out SAN are pretty obvious once you see them’, zegt Laura DuBois, programma directeur opslagsoftware van IDC. ‘All the aggregate formatted capacity is available to all the application computers. No stranded capacity exists and there is no single point of failure, since mirroring across computer systems would be employed. The inside-out SAN architecture helps to validate the converged IT infrastructure model for reduced complexity and lower TCO (total cost of ownership)’. Exanodes ‘will work alongside any block storage devices, hard disk drives, SSD, RAID and external DAS and is the only any-to-any connect shared internal storage software on the market today’, zo verklaart Baldinger. ‘Shared Internal Storage is a true paradigm shift in network storage technology. Exanodes shatters the SAN/NAS platform with the affordable, highly scalable, high-performance Shared Internal Storage platform that radically alters the economics and metrics of shared storage. If you have an unlimited budget, IT resources, floor space and no problem with power consumption or concerns with the environment, Exanodes is not for you’. De technologie is gepatenteerd. Exanodes is een mooi voorbeeld van de ontwikkelingen de zich op dit moment in de opslagmarkt voordoen. Er zullen nog veel meer van dit soort initiatieven volgen, alle gericht op het terugbrengen van de overmatige hard- en softwarekosten die normaliter gepaard gaan met een SAN. Seanodes heeft verschillende Franse prijzen ontvangen voor deze innovatieve technologie.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.