BBC en Adobe platformonafhankelijk met ‘iPlayer’

19 oktober 2007

De BBC en Adobe zijn een samenwerkingsverband aangegaan voor het distribueren van de video-content van de BBC, onafhankelijk van het platform dat de bezoeker gebruikt. De huidige 'BBC-iPlayer' werkt enkel onder Windows XP en dat leidde tot veel protesten. Ook de Britse regering bemoeide zich ermee en stelde dat de BBC, als een publieke organisatie, iedere burger met zijn videodienst moest bereiken en derhalve de plicht had om de dienst platformonafhankelijk aan te bieden. Het samenwerkingsverband met Adobe betekent wel dat de BBC zijn videocontent door middel van Flash gaat aanbieden, waardoor Mac- en Linux-gebruikers de programma's voorlopig alleen via de webbrowser kunnen bekijken. Internetters die over Windows XP beschikken, kunnen de videocontent ook downloaden en via Windows Media Player bekijken. Volgens Ashley Highfield, directeur inzake toekomstige media en technologie, bij de Britse omroepmaatschappij, is het niet uitgesloten dat er een iPlayer komt die het mogelijk maakt dat ook onder andere besturingssystemen content kan worden gedownload. 'We need to get the streaming service up and look at the ratio of consumption between the services and then we need to look long and hard at whether we build a download service for Mac and Linux'. En hij voegde daar aan toe: 'It comes down to cost per person and reach at the end of the day'.

Erik Huggers, van de BBC, zei: 'I'm delighted to announce this strategic relationship with Adobe. It is important to ensure that BBC iPlayer is available on as many platforms as possible. It will offer our audiences increased flexibility as to how and when they consume our content, both live and on-demand, on bbc.co.uk. With a complete end-to-end workflow, Adobe's video solutions will revolutionise how we create and deliver content to audiences in the digital age'. Het platformonafhankelijk ontsluiten van het BBC-archief hangt nauw samen met de problemen rond de rechten van de programma's van de omroep, zo werd eerder dit jaar gemeld. De BBC bleek namelijk niet in staat in haar archief een uitzending te vinden waarvan ze de volledige rechten in bezit had. De auteurswet vereiste dat de BBC alle contracten met iedereen die aan de shows meewerkte zou ophoesten en zou evalueren. Volgens de omroep was dat onbegonnen werk. De omroep besloot daarop het materiaal tot zeven dagen na uitzending beschikbaar te maken en de downloads een maximum van een maand speelbaar te maken. Daarvoor moest Digital Rights Management worden ingezet, maar de omroep slaagde er niet in om een geschikte open standaard daarvoor te vinden. Daarop was er, volgens de omroep, geen andere mogelijkheid om voorlopig slechts met Microsofts DRM-techniek te werken. De platformonafhankelijke versie die Adobe gaat ontwikkelen omzeilt de rechtenproblematiek door de programma's alleen te streamen. De nieuwe iPlayer-variant wordt tegen het einde van dit jaar gelanceerd. Bruce Chizen, Chief Executive Officer van Adobe, stelde: 'Adobe is driving the next generation of video delivery by accelerating the fusion of TV and the internet. With more control over playback, interactivity and branding, the move to Flash Player compatible video will help the BBC to engage audiences by delivering a seamless, instant-on web video experience'. Een woordvoerder van het Open Source Consortium verwelkomde de streaming oplossing voor de ter beschikking stelling over verschillende platformen heen. Maar: 'If it's a genuine move towards interoperability, consumer choice and open standards, then certainly we welcome it. If, however, it's a cynical ploy by the BBC's Future Media and Technology team to avoid being taken to the European Competition authorities for promoting Microsoft's abusive monopoly, then certainly we are against it'. Het vertrouwen in de handelwijze van de BBC is dan ook niet erg groot…..

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.