Internet2-consortium ontwikkelt ‘hogesnelheidslijn’.

11 oktober 2007

Het Internet2-consortium beschikt sinds kort over een netwerk met een capaciteit van 100Gbps. Het snelle netwerk is bedoeld voor onderzoeksinstituten en universiteiten. In Internet2 werken bedrijven en educatieve instellingen samen om zonder winstoogmerk de ontwikkeling en opbouw van een snel netwerk in de Verenigde Staten te realiseren. Ruim tweehonderd universiteiten, zestig bedrijven en een paar overheidsinstellingen zijn via het netwerk met elkaar verbonden. Elk segment van het netwerk bestaat uit tien 10Gbps-verbindingen. Op termijn moet deze snelheid vertienvoudigen. Interessant is Dynamic Circuit Network, waarmee onderzoekers, wetenschappers en universiteiten tijdelijke point-to-pointverbindingen kunnen opzetten met een bandbreedte van 10Gbps.


Het Internet2-netwerk is primair bedoeld voor onderzoeksinstellingen en universiteiten om het uitwisselen van grote hoeveelheden onderzoeksdata te bevorderen en te vereenvoudigen. Vanzelfsprekend kan het netwerk ook in combinatie met traditionele P2P-netwerken gebruikt worden. Netwerkkabels hebben een topsnelheid van tien Gbps. Om de hoge capaciteit te ontwikkelen, hebben de onderzoekers dus tien lijnen met een maximumcapaciteit van tien gigabit gebundeld. Het idee achter het nieuwe netwerk is niet om iedereen van een hypersnelle verbinding te voorzien. Met de grote capaciteit wil de organisatie een aantal toegewijde lijnen tussen twee punten beschikbaar stellen. Zo kunnen bedrijven of instellingen een van de 10 Gbps-lijnen exclusief gebruiken voor korte periodes. Het overige internetverkeer blijft dan over een andere lijn gaan, en de hogesnelheidslijn krijgt als het ware een exclusieve verbinding. Een eerste test verzond een derde van een terabyte tussen Nebraska en Illinois in amper vijf minuten. 'It's now possible for a single computer to have a 10 gigabit connection and we needed to have a way of making sure that those kinds of demanding applications could be served at the same time as all the normal uses', zei Doug Van Houweling, Chief Executive Officer van Internet2. Het Internet2-netwerk, bij Level3 Communications, is een parallel van het reguliere Internet, om grote hoeveelheden informatie in real time te kunnen uitwisselen. 'Physicists will likely be among the first to use that on-demand capability', zo zegt Van Houweling, 'especially, when the $1.8 billion Large Hadron Collider at the European Organization for Nuclear Research begins operations, now scheduled for May. There will be thousands of physicists who will all need to access the data coming out of the LHC'. 'Today's milestone marks the completion of an ambitious effort to exponentially increase the capacity and flexibility of the networking resources available to serve the rapidly changing needs of the Internet2 community', zo gaat Van Houweling verder. 'More importantly, we believe the Internet2 Network and its new capabilities will play an integral part in enabling our members to provide robust cyberinfrastructure our community requires to support innovative research and eduction'. Het blijft niet bij 100 Gbps. Internet2 werkt aan lijnen die twintig tot honderd keer meer capaciteit aankunnen. In januari 2008 moet het netwerk bruikbaar zijn voor de leden van de organisatie.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.