Uitgevers nemen e-books eindelijk serieus.

1 oktober 2007

Ze doen al jarenlang de ronde, verhalen over e-books, maar eindelijk worden ze dan ook serieus genomen. Volgens vooraanstaande auteurs en uitgevers is de kans groot dat het binnenkort mogelijk is om al onze boeken electronisch te lezen. 'In two years there will be something that is sufficiently sexy to tempt a lot of people', zo voorspelt Simon Trewin, die leiding geeft aan de literaire divisie van het internationale literaire agentschap Peters and Fraser & Dunlop (PFD), die onder andere Alan Bennett, Margaret Drabble en Joanna Trollope vertegenwoordigt. Electronische versies van boeken kunnen uiterst handig zijn door de extra's die ze kunnen bieden, zoals automatisch updatende voetnoten, opgenomen filmclips en link naar discussieforums. 'Publishing has to evolve or it will die', zo stelt Trewin. 'The cyber generation spends the majority of its leisure and work time in front of screens and we need to find ways of taking books and author-led content to this audience'. De uitgevers verspillen nu eens geen tijd. 'They are preparing the ground for this new era of the book', zegt Linda Bennett, oprichter van Gold Leaf, een bedrijf dat de introductie en opname door uitgevers van e-books recentelijk heeft onderzocht.


'People talk about the tipping point. In the academic world this was 2005 and now most academic publishers go online if they can. This year the big publishers are digitising their content – uploading it in electronic form to their websites and letting users browse novels. The electronics industry is developing handheld readers. We could expect an almost paper-like electronic reader towards the end of this year. Some electronic readers will upload between 50 and 500 novels, which will be great for travelling'. De uitgever van 'Harry Potter', Bloomsbury, die ook grote namen als Margaret Atwood en chef-kok Heston Blumenthal onder haar auteurs telt, gaat de -ebook markt zeker niet missen. Een paar maanden geleden liet de topman van het bedrijf, Nigel Newton, weten dat het bedrijf overging tot het gebruiken van 'new media to create a unique community for readers, writers and publichers … as well as our digitisation project'. Met dat uitgangspunt in gedachten legt de 'dot.com' directeur van Bloomsbury, Stephanie Duncan de mogelijkheden van e-reading uit. 'The nature of the specific book will determine whether or not e-books change the reading experience', zo zegt ze. Ze zegt vervolgens dat terwijl links naar andere websites of boeken nutting kan zijn in studieboeken, het niet van toepassing kan zijn op romans. 'People want to get immersed in a work of fiction, such as a novel, and it will be important for them not to be distracted by other things'. Het is een nieuwe fase in de geschiedenis van het boek, maar het zal zeker niet leiden tot het einde van het gedrukte boek. In ieder geval zeker niet volgens Duncan: 'The new forms of publishing will be complementary with traditional books', zo zegt ze. 'We started with hardbacks, then paperbacks, now digital. Everybody likes reading books differently'. Trewin is het daar mee eens. 'Along with hundreds of thousands of other people, I love the smell of a book's binding, the quality of the stitching and the paper quality', zo zegt hij. 'The publishing world can have some huge fun with digital versions of books but we will still need authors with amazing imaginations'. E-reading biedt de lezer veel grotere vrijheden, meer keuze en een rijker literair landschap. 'Reader choice has been hindered enormously by publishers ceding control to the booksellers', zo verklaart Trewin. 'The notion of taking the reading experience online may reclaim some of that lost ground. … Just as cinema did not kill theatre and TV did not kill cinema, it seems that e-reading is unlikely to kill the printed book. Each new piece of technology is another chance for self-expression'.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.