Desktop Harddisk van 1 TB met encryptie: Amerikaande regering in paniek

7 september 2007

Seagate brengt een met encryptie te beveiligen harddisk voor desktop computers uit. De encryptie moet het onmogelijk voor derden maken om de schijf leesbaar te maken. Het is niet helemaal nieuw, want encryptie-harddisks bestaan al langer voor notebook-computers, aangezien deze eenvoudig gestolen kunnen worden. De Seagate Barracuda FDE heeft een capaciteit van zo’n duizend gigabytes (1 TB) en gebruikt dezelfde mate van encryptie als Amerikaanse overheidsinstanties. De encryptie werkt via een chip op de harddisk en heeft dus niets te maken met de software die wordt gebruikt. De Amerikaanse regering kijkt met scepsis naar deze ontwikkeling. Er doen nogal wat geruchten de ronde dat Seagate door een Chinees bedrijf wordt overgenomen. De Amerikaanse regering is bang dat de encryptiegeheimen dan voor militaire doeleinden worden gebruikt, wat de staatsveiligheid in gevaar kan brengen. Seagate heeft tot nu toe ontkend dat er een koper is maar niet gezegd er niet voor open te staan.

'The explosive growth in digital devices, applications and content is breathtaking — and much of that growth is driven by consumers, as the home now outpaces business in terms of storage. When consumers generate highly personal, irreplaceable content, such as photos and videos, they need simple to use, comprehensive, secure storage solutions that can help safeguard that content and make it available anytime, anywhere', zo zegt Bill Watkins, Chief Executive Officer van Seagate. 'Security, data protection and simplicity are integral to the powerful products and solutions Seagate is delivering. From enterprise computing to consumer electronics, home entertainment, security, and mobile applications, our products make it easy for users to keep their valuable data safe, secure, and accessible'. Seagate beschrijft de disk in zijn persbericht als volgt: 'the 3.5-inch drive has native encryption. Using AES encryption, the hard drive is designed to deliver end-point security for powered-down systems. Logging back on requires a pre-boot user password that can be beefed up with biometrics and smart cards'. De harde schijf is dus aan alle kanten te beveiligen, waardoor het moeilijk voor niet-geautoriseerden wordt om de content van de schijf te benaderen. Mike Hall, een woordvoerder van Seagate, zegt 'that it's too early to say what PC manufacturers will pick up the encrypted desktop hard drive. … Studies have shown that people aren't encrypting the data on their computers — whether laptops or desktops — because the encryption software can be expensive, it can slow system performance, and it's sometimes difficult to deploy. These hard drives are designed to do the encrypting work for the user'. En hij voegt er aan toe dat de gebruiker geen enkel effect van de encryptie op de performance van het systeem zal merken. 'Every lick of information on that hard drive is being encrypted in real-time', zegt hij. 'That's what this device was designed to do'. Jon Oltsik, een analist van de Enterprise Strategy Group, voorspelt dat 'Seagate and other suppliers will eventually make chip-based encryption a standard feature in most of their products, saving the labor of installing software for that function'. De leveranciers van encryptie-software zijn alvast gewaarschuwd….

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.