Bandbreedtekrediet om goed gedrag te waarborgen

1 september 2007

De laatste versie van het P2P-programma Tribler laat gebruikers krediet opbouwen op grond van de bandbreedte die ze zelf ter beschikking stellen voor uploads. Dit krediet kan tot een soort betaalmiddel worden, zo denken de onderzoekers van de Vrije Universiteit, Harvard en de Technische Universiteiten van Delft, Twente en Eindhoven. Bij veel P2P-programma's is de snelheid van het downloaden door een gebruiker afhankelijk van de uploadsnelheid die hij beschikbaar maakt. Tribler, een van de gebruikers van het BitTorrent-systeem, stelt gebruikers in de mogelijkheid bandbreedte te sparen, waardoor ze op een later moment het gespaarde krediet kunnen inruilen voor snelle downloads. Volgens de onderzoekers biedt de laatste versie van Tribler een oplossing voor het probleem dat alleen populaire downloads snel aangeboden kunnen worden. Gebruikers kunnen het programma laten draaien als ze niet aan het downloaden zijn om bandbreedte te 'sparen' en zo een krediet op te bouwen. De onderzoekers onderzoeken nu of bandbreedte in de toekomst als betaalmiddel kan worden gebruikt. Ze zien een wereldwijde markt, waar bandbreedte verhandeld kan worden. Ze denken zelfs al over een echte wisselkoers.

De onderzoekers denken ook aan 'social networking': vrienden kunnen filmpjes onderling delen via een netwerk, waarbij hun gezamelijke uploadcapaciteit wordt gebruikt om muziek en video's live te streamen. Het is de bedoeling dat de gebruikers een vertrouwensband met elkaar opbouwen en malafide gebruikers van het systeem rapporteren en uit de groep verwijderen. Of internetproviders enthousiast worden van verhandelbare bandbreedte is de vraag. In de meeste contracten wordt dat uitdrukkelijk verboden. Johan Pouwelse van de Universiteit van Delft (en directeur van Tribler) stelt dat goede manieren kunnen worden gestimuleerd door bandbreedte als betaalmiddel in te zetten. Het verrekeningssysteem moet gebruikers aanmoedigen net zovaak te uploaden als te downloaden. 'In ons model maakt de TV gebruik van ‘TV kijk minuten’, onze P2P valuta, bij het downloaden van content', legt Pouwelse uit. 'De TV maakt verbinding met Internet en levert Video On Demand. Als de gebruiker uitgekeken is, deelt het systeem het programma automatisch met andere mensen tot het ‘TV kijk minuten’ tegoed weer gezond is'. De kern van Tribler ligt in mogelijkheden tot multicasting van het Internet. Via de P2P-software kunnen mensen onderling videobeelden verspreiden, waardoor in feite een eigen TV-zender via Internet wordt gestart. De European Broadcasting Union (EBU) ziet Tribler als een goede kandidaat voor het gestandaardiseerde Internet-uitzendsysteem dat het binnen Europa wil creëren. De EBU heeft al verschillende P2P-systemen getest voor de bouw van een mediaportaal waarbinnen EBU-leden hun radio- en televisiekanalen over Europa kunnen verspreiden. 'Successful peer-to-peer systems rely on designing rules that promote fair sharing of resources amongst users', zegt het persbericht op de website van Harvard. 'Peer-to-peer has received a bad rap, however, because of its frequent association with illegal music or software downloads', zegt David Parkes, John L. Loeb Associate Professor Natuurwetenschappen aan Harvard. 'Unlike traditional, centralized systems, P2P applications are incredibly robust because they adjust to the number and behaviour of individual users, meaning they can scale smoothly. Our platform will provide fast downloads by ensuring sufficient uploads. The next generation of peer-to-peer systems will provide an ideal marketplace not just for content, but for bandwidth in general'.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.