Flash van Adobe wordt geschikt voor High-Definition

23 augustus 2007

Adobe heeft een update voor Flash uitgebracht die ondersteuning voor het H.264-video en het HighEfficiency-AAC-audioformaat (versie 2) brengt. Beide zijn 'open', meer efficiënt en onderdeel van de MPEG 4-familie. De update zorgt ook voor een hardwareversnelling voor fullscreen-weergave. Het bedrijf brengt met de update een bèta uit van een Flash Player 9-versie onder de naam Moviestar. De versie is beschikbaar via Adobe's Labs-site. De officiële release volgt in de herfst van dit jaar, meldt het bedrijf. Moviestar maakt het mogelijk om AVC-video's, die volgens de H.264 compressiestandaard gecodeerd zijn, weer te geven met Flash Player 9. Zowel HD-DVD en Blu-Ray zullen deze videocodec gebruiken. De ondersteuning zal leiden tot meer high-definition videocontent op Internet, verwacht Mark Randall van Adobe's 'dynamic media'. Flash is de de facto standaard voor 'streaming video' op Internet, bijvoorbeeld door YouTube. Adobe Flash Player wordt op 98 procent van de desktops op Internet gebruikt en daarnaast toegepast op veel andere draagbare apparaten.

Op audiogebied voegt Adobe ondersteuning voor HE-AAC toe aan Flash. Deze lossy compressiestandaard op audiogebied vormt een uitbreiding op het AAC-formaat en is geoptimaliseerd voor 'streaming audio'. Om te zorgen dat HD-beeld en geluid vloeiend weergegeven wordt, optimaliseert Moviestar de Flashspeler voor dualcores. De update laat het programa gebruik maken van de mogelijkheden die de videokaarten hebben om de hardware te versnellen. 'Adobe is committed to providing a seamless creation-to-playback solution that allows creatives and developers to produce video and rich-media once, and then deploy that content across the widest array of distribution and playback environments', zegt John Loiacono, senior vice president Creative Solutions bij Adobe. 'Already a broadly adopted industry standard, the inclusion of the H.264 codec in Adobe Flash Player, Adobe AIR, the Creative Suite product line, and the upcoming Adobe Media Player will accelerate customer workflows, enabling the creation and repurpose of high-quality Web video content without extra development costs'. Deze toevoegingen plaatsen Flash Player in een sterkere positie in de snel groeiende markt van HD TV materiaal op het Internet en ze vergroten uiteraard de mogelijkheden om HDTV materiaal te bekijken op computers of draagbare apparaten. Microsoft heeft geen plannen om zijn Flash-concurrent Silverlight ondersteuning te geven voor H.264. Dit bedrijf heeft voor de VC-1-codec gekozen, die (hoe kan het ook anders) is gebaseerd op Windows Media Video 9. Overigens: ook deze codec kan door de nieuwe HD-schijfjes gelezen worden. In het andere geval had Microsoft waarschijnlijk een nieuwe HD-DVD of Blu-Ray bedacht….

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.