Wikipedia items gemanipuleerd ‘for good and for bad’

20 augustus 2007

Wikipedia Scanner, een online tool die de identiteit van organisaties die Wikipedia-items aanpassen, redigeren en 'verbeteren' bepaalt, heeft onder andere vastgesteld dat de CIA de hand heeft in het aanpassen van Wikipedia teksten. De Scanner geeft aan dat mensen met toegang tot computers van de inlichtingenorganisatie aanpassingen hebben aangebracht in de pagina over de president van Iran. Een medewerker van de CIA voegde 'Wahhhhh!' toe bij een alinea over de plannen van Ahmadinejad voor zijn presidentschap. Een waarschuwing op het prodiel van de anonieme redacteur zegt: 'You have recently vandalised a Wikipedia article, and you are now being asked to stop this type of behaviour'. Op dezelfde wijze zijn vanaf computers van het Vaticaan bewerkingen uitgevoerd op het profiel van Sinn Fein leider Gerry Adams. De tool, ontwikkeld door Virgil Griffith van het Santa Fe Institute , heeft een lijst van 5,3 miljoen bewerkingen getoetst en vergelijkt de bewerking met het net-adres van de bewerker. De meeste geconstateerde bewerkingen betreft het herstellen van spelfouten of onjuiste beweringen in de items. Maar andere bewerkingen zijn gebruikt om potentieel 'gevaarlijk' materiaal te verwijderen of negatieve uitlatingen toe te voegen over het onderwerp van het item.


Een woordvoerder van de CIA: 'I cannot confirm that the traffic you cite came from agency computers. I'd like in any case to underscore a far larger and more significant point that no one should doubt or forget: The CIA has a vital mission in protecting the United States, and the focus of this agency is there, on that decisive work'. De tool geeft ook aan dat een computer van de Amerikaanse Democraten gebruikt is om veranderingen aan te brengen in het profiel van de rechtse talkshow-presentator Rush Limbaugh. De veranderingen kenmerken Limbaugh als 'idiotic', 'racist' en 'bigot'. Een mededeling over zijn publiek luidt: 'Most of them are legally retarded'. Het IP-adres behoort aan het Nationale hoofdkwartier van de Democraten.'We don't condone these sorts of activities and we take every precaution to ensure that our network is used in a responsible manner', zegt Doug Thornell van het Democratic Congressional Campaign Committee. 'The edit had been made close to two years ago and it is impossible to know who has done it'. Het Vaticaan verwijderde links naar krantenartikelen uit 2006 die vermelden dat vingerafdrukken van Gerry Adams gevonden waren op een auto die gebruikt was voor een dubbele moord in 1971. Het onderdeel 'Fresh murder question raised' is niet langer onderdeel van het encyclopedie-item. Ook commerciële organisaties hebben items veranderd. Een van die bedrijven is Diebold, een bedrijf dat electronische stemmachine's levert. In oktober 2005 werden vanaf een Diebold-computer paragrafen verwijderd over Walden O'Dell, de grote baas van het bedrijf, die bekend maakten dat hij een 'top fund raiser' voor George Bush was. Een maand later werden ook andere paragrafen en links verwijderd over de manipulaties bij de verkiezingen van 2000 verwijderd. De veranderde teksten zijn ondertussen alle weer hersteld. De resultaten van de Wikipedia Scanner zijn op zich niet verrassend: het is al langer bekend dat mensen hun eigen Wikipedia items veranderen. Adam Curry bijvoorbeeld veranderde items over de podcast om zichzelf als uitvinder daarvan te positioneren. Microsoft betaalt 'deskundigen' om items over document management en documentstandaarden naar haar zin bij te werken. Leden van de staf van het Amerikaanse Congres verwijderen aan de lopende band negatieve of gevoelige informatie over leden van het Congres. Griffith stelt dat het niet mogelijk is om individuen te identificeren. 'Technically, we don't know whether it came form an agent of that company, however, we do know that edit came form someone with access to their network', zo schrijft hij op de Wikipedia Scanner-site. Een woordvoerder van Wikipedia stelt dat de tool belangenconflicten helpt vermijden. 'We really value transparency and the scanner really takes this to another level', zo zei hij.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.