Fujitsu: opslagrecords mogelijk met harddisks van aluminium.

10 augustus 2007

Fujitsu stelt in staat te zijn 2,5"-harddisks te (kunnen) maken met 1,2 Terabyte aan opslagcapaciteit. Dit kan bereikt worden door een harddisk uit te rusten met een aluminium oppervlak met gaatjes op nanoschaal. Deze onvoorstelbaar kleine 'nano-gaatjes' zijn volgens Fujitsu 'ideally ordered', waardoor een conventionele leeskop kan worden gebruikt. Elk 'nano-gaatje' wordt gebruikt om een bit op te slaan. Fujitsu zegt ondanks de hoge opslagdichtheid met succes lees- en schrijfacties te hebben uitgevoerd op ieder van de 'nanoholes'. De platters van de schrijf moeten daartoe wel worden voorverwarmd. Bij het gebruik van twee platters kan de opslagcapaciteit in 2010 meer dan een terabyte worden, zo zegt Fujitsu. Om de opslaglaag, waarbij tussen elke 'nanohole' 100nm ruimte is, te maken wordt gebruik gemaakt van de perpendiculaire techniek en nanoimprint-lithografie. Fujitsu werkt bij deze techniek nauw samen met de Kanagawa Academy of Science and Technology. Analisten noemen deze techniek 'het beste van twee werelden'. Het lagere stroomverbruik van 2,5"-harddisks gaat mee in de golf van 'groene technologie'; de hoge opslagcapaciteit voor dit soort kleine harddisks is een tweede plus, goed voor succes in de mobiele wereld.

'This technology achievement is a major leap for the industry and confirms Fujitsu's position as a research leader on the path to one Terabit/in2', zo zei David James, vice president van de Amerikaanse tak van Fujitsu. 'We expect this breakthrough to provide revolutionary changes for various IT and consumer applications'. Zijn collega, Joel Hagberg, vice president Marketing and Business Development, zei: 'Ideal pattern technology is a big step toward ensuring that drives won't face challenges recording at higher aerial densities by moving to tighter track densities and closer spacing among bits. However, to pull that off, a number of factors still need to be examined. They include the presence of pattern thermal assist recording technology to warm media before it is written to, determining what magnetic flux is required from the head and determining how will the information be read'. Bij de techniek waren verschillende divisies van Fujitsu betrokken, zoals Fujitsu Computer Products of America, Yamagata Fujitsu en Fujitsu Laboratories. De Kanagawa Academy of Science and Technology is een van de meest vooraanstaande Japanse wetenschappelijke instituten op het vlak van nonotechnologie. De vondst is gepubliceerd in Applied Physics Letters, van 9 juli, een van de meest vooraanstaande natuurkundige tijdschriften. De samenvatting van het artikel zegt het volgende over de techniek: 'The authors have fabricated ideally ordered alumina nanohole patterned disk media via anodic oxidation and nanoimprint lithography with a thermoplastic resist. The ordered arrays of alumina nanoholes with 100 nm pitch, filled with Co by electrodeposition, were created over a macroscopically large area on a hard-disk substrate using these industrially applicable nanofabrication technologies. Stable flight of a perpendicular magnetic head above the media and perpendicular magnetic anisotropy of the Co nanopillars enable high-speed dynamic magnetic recording and playback. Dynamic periodic signals that matched the nanopillar periodicity were clearly observed after writing bit patterns, showing alternate reversal of magnetization of the nanopillars', Het artikel, getiteld 'Detecting dynamic signals of ideally ordered nanohole patterned disk media fabricated using nanoimprint lithography', is door een groep auteurs vervaardigd, waaronder de leiders van het onderzoek: Hirotaka Oshima en Hideki Masuda.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.