Windows Vista: toch nogal wat bedenkingen….

31 juli 2007

Windows Vista staat nog continue in de belangstelling. Verschillende rapporten pro en contra worden nog bijna dagelijks op de pers losgelaten. Ook PatchLink Corp. komt (net als Gartner overigens) nu met een onderzoek, uitgevoerd onder meer dan 250 van haar eigen klanten. Op zich is dat natuurlijk niet echt een gigantisch aantal om verregaande conclusies aan te verbinden, maar toch… Het enthousiasme onder bedrijven om op Windows Vista over te stappen blijkt af te nemen, zo geven de resultaten van het onderzoek aan. 2 % van de ondervraagden draait al op Windows Vista; 9 procent is van plan de overstap binnen drie maanden te maken. Echter: 87 procent is van plan op de huidige Windows-versie te blijven draaien, in de meeste gevallen is dat Windows XP. In december 2006 gaf in een soortgelijk onderzoek slechts 53 % (wat overigens ook nog redelijk aan de hoge kant is) van de ondervraagden aan op Windows XP of voorgangers te willen blijven draaien. Windows Vista was toen net uit. 28 % had toen plannen om binnen een jaar na uitgave van het nieuwe besturingssysteem over te stappen. Dat is dus toch wat anders uitgepakt.

Het afnemende enthousiasme hangt grotendeels samen met minder waardering voor de beveiligingsmaatregelen in Vista, waar Microsoft zo prat op gaat. In december meende nog 50 % van de ondervraagden dat Windows Vista een veiliger computeromgeving biedt dan Windows XP; 15 % vond dat dat niet het geval was en 35 % had geen mening. Nu is nog maar 28 % ervan overtuigd dat Microsoft gelijk heeft met de bewering dat het het veiligste Windows-systeem ooit is, 24 % vind dat XP net zo veilig is en 49 % heeft geen mening. Ander onderzoek ondersteunt die mindere beveiliging ook niet. Het is duidelijk dat de mindere waardering van Vista de kleine(re) rivalen van Windows in de kaart speelt. Een half jaar terug had nog maar 2 % van de ondervraagden plannen om met een Linux-besturingssysteem te experimenteren. Er was geen enkele respondent die iets zag in Mac OS X. Linux ligt nu met 8 % van de ondervraagde bedrijven redelijk goed in de markt, terwijl Apple's vlaggeschip Mac OS X 4 % van de bedrijven aan het denken heeft gezet. Hoewel Microsoft onlangs heeft aangekondigd meer dan 60 miljoen exemplaren van Vista te hebben 'weggezet', heeft het bedrijf nooit gespecificeerd hoeveel daarvan in bedrijfsnetwerken worden gebruikt of hoeveel bedrijven die onder licentieovereenkomsten vallen werkelijk naar Vista is overgestapt. Aangevuld met andere berichten, zoals dat van de vierde grootste computerfabrikant ter wereld, Acer, geeft dit onderzoek toch niet veel goeds voor Microsoft. Acer spuide onlangs zijn gal over de werking van Vista. Volgens het bedrijf is de hele branche teleurgesteld in Vista vanwege de slechte stabiliteit en heeft het niet meer dan een marginale impact op de computerverkopen gehad. Acer-topman Gianfranco Lanci zei dat eerdere versies van Windows een groter effect hadden op de verkoop van computers. Hij noemde de stabiliteit van Vista zeker een probleem. Vooral dit laatste zal hard aangekomen zijn bij Microsoft. Ook Gartner (ID Number: G00150624) doet zijn zegje, niet over de kwaliteit van het systeem, maar over de onvermijdbaarheid voor het bedrijfsleven om Vista te implementeren. Bedrijven die Windows XP gebruiken en overwegen te wachten op de komst van 'Windows 7' (de opvolger van Vista) voor het vernieuwen van het besturingssysteem, nemen een te groot risico, zo stelt Gartner. Microsoft heeft aangekondigd dat 'Windows 7', over pakweg 3 jaar zal verschijnen. Veel bedrijven overwegen volgens Gartner zolang te wachten met het vervangen of upgraden van hun XP-systemen, mede omdat ze niet veel verbetering menen te kunnen realiseren met Vista. Dat is nogal riskant, stelt Gartner. Bij het tijdig verschijnen van Windows 7 zou implementatie op bedrijfsniveau pas rond 2011 kunnen plaatsvinden. Grote kans dat er dan al veel softwareleveranciers hun ondersteuning voor XP hebben gestaakt. En verdere vertraging van Windows 7 – niet ondenkbaar, gezien de ontwikkelingsgang van Vista – zou die bedrijven alleen maar verder in de problemen helpen. Uiterlijk begin 2009 zouden bedrijven alsnog Vista moeten binnenhalen, adviseert Gartner.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.