Zichzelf vernietigende emails: eindelijk verlost van beschamende berichten.

24 juli 2007

Iedere email-gebruiker heeft wel eens een mail verstuurd, waarbij daarna de twijfel toesloeg. Had die mail wel verzonden mogen worden ? In kwaadheid, dronkenschap of frustratie worden vaak zinnen geschreven die beter ongeschreven hadden kunnen blijven. Het wordt helemaal vervelend als een dergelijke mail, wellicht ook nog onvolledig, naar de verkeerde persoon gestuurd wordt. In vroegere versies van Outlook bestond de mogelijkheid om een verzonden mededeling (met bepaalde beperkingen) terug te halen, al was dat slechts een hele basale functionaliteit die meestal te laat werd uitgevoerd. Een recent aangekondigde email service, BigString, belooft wel de hoofdpijn van gebruikers over verzonden email op te lossen. Dit gebeurt door wat BigString zelf 'self-destructing, recallable e-mail' noemt.


De service biedt drie mogelijkheden: een vrije, webgebaseerd mail-adres, een premium adres met POP3-toegang en een zakelijk adres, dat kan zenden vanaf zakelijke email-adressen. BigString laat gebruikers een aantal criteria definieren waardoor de e-mail van nul en generlei waarde wordt: 'it can expire automatically after a certain number of minutes, it can expire after a certain number of times the recipient has opened the e-mail, or it can simply be set to be 'recallable', so that the message will no longer be accessible whenever the sender feels like deeming it so'. Wat is de achterliggende techniek om dit mogelijk te maken ? Nogmaals volgens BigString: 'E-mail messages sent through BigString are actually encoded into images that are hosted off of BigString's servers and linked in an e-mail to the recipient. This not only makes it difficult for the recipient to copy and paste the content of the message, it also makes it easy for BigString to track how many times the image has been viewed, how long it has been on the server, and whether it's been viewed by people at different IP addresses (to prevent forwarding of the message). When the sender decides to destroy the message, the image is merely removed from the server and disappears from the e-mail message on the recipient side; the message is still sitting there in the inbox, and the recipient still knows that someone tried to send him or her an e-mail, but it no longer has any content'. BigString biedt ook andere functionaliteiten aan bij de e-mail. Zo kunnen gebruikers bijhouden wanneer een hoeveel keer een bericht gezien is. Verzonden emails kunnen aangepast worden, zoals voor spelfouten of andere correcties. Hierdoor wordt het 'image' op de server aangepast. Er zijn echter ook nadelen verbonden aan het gebruik van BigString, omdat het in de praktijk de zoekmogelijkheden binnen de verzonden mails elimineert. Waarschijnlijk is dat ook de bedoeling, maar het blijft vervelend. Maar BigString biedt dus de mogelijkheid om virtueel de tijd terug te draaien en per ongeluk verzonden woorden 'in te slikken'. '[E]veryone from executives to job seekers to college students to online daters will have the luxury of being able to correct and retract emails that may have typos or other errors, or were sent in anger, haste or an altered state', zo zegt Chief Executive Officer van BigString Darin Myman bij de lancering van versie 3.0. van de software. 'Our service gives the sender total control, so they do not have to worry that their personal videos, photos or messages are being indiscriminately bounced around cyberspace, ending up on Web sites for the whole world to see'. Een mooie functionaliteit, daar niet van, maar archivering in het kader van compliance kan een 'hell of a job' worden als mails door de verzender kunnen worden aangepast. Aangezien die mails niet onder controle van de ontvanger zijn kan er juridisch van alles misgaan. Leuk dus, maar niet voor bedrijfskritische aangelegenheden…..

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.